SV så ved 23-tiden mandag kveld ut til å gå mot et resultat langt nede på firetallet og miste rundt 130 av sine kommunestyrerepresentanter

– SV må velge ny partileder før stortingsvalget i 2013, sa Halvorsen mandag kveld. Hun understreket at hun hadde bestemt seg før valgdagen.

– Jeg blir gjerne med på laget videre selv om jeg ikke er sjef, sa Halvorsen til SVs valgvake.

Hun har ledet SV siden 1997 og trommer sammen til et ekstraordinært landsmøte til våren neste år for å velge ny partileder.

– Vi må starte arbeidet med å få fornyet SV, sier hun.

Ifølge SSBs prognoser vil SV få en oppslutning på 4,3 prosent, 2,2 prosentpoeng dårligere enn i 2007, som også var et katastrofevalg for regjeringspartner SV.

Valgets vinner, Høyres leder Erna Solberg, sier et epoke er over når Halvorsen går av.

– Det er selvfølgelig leit, men jeg skjønner det er en vanskelig situasjon, sier hun.

Mot ett av sine beste valg

Mens SV-lederen varsler sin avgang, gikk Høyre mot ett av sine beste lokalvalg noen gang. Klokken 23 viste tallene en oppslutning på 27,3 prosent, en framgang på 8,6 prosentpoeng siden lokalvalget i 2007. Sammenlignet med stortingsvalget i 2009 kan partiet få en framgang på 10,1 prosentpoeng. Et slikt resultat fører til at partiet beholder makten både i Oslo, Bergen og Stavanger.

Solberg kaller valget er «rop om mer Høyre-politikk».

– Vi har vunnet dette valget først og fremst fordi vi ha snakket om vår politikk. De som gjentatte ganger har forsøkt å si at de ikke hører rop om mer Høyre-politikk, får lytte til det velgerne har sagt i dag, sier hun.

Frp svakest siden 1999

Fremskrittspartiet gjør derimot sitt svakeste valg siden 1999. Med en oppslutning på 11,8 prosent på prognosene, får partiet 6,8 prosentpoeng lavere oppslutning enn ved fylkestingsvalget i 2007. Tilbakegangen fra stortingsvalget i 2009 er på 11,2 prosentpoeng, nær en halvering av oppslutningen.

Partileder Siv Jensen ba sine partikamerater beholde kampviljen selv om Frp gjorde et svakt valg.

– Uansett hvor valgresultatet ender, har Frp tatt den helt ut til tross for et krevende år, sa hun.

Ap størst

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet, med en oppslutning på 33,2 prosent. Det er en framgang på 2,4 prosentpoeng fra lokalvalget i 2007, men en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2009. Statsminister Jens Stoltenberg ble møtt av stormjubel da han hilste Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus før prognosene ble presentert. Han åpnet med å si at årets valgkamp har vært en av de mest spesielle valgkamper noensinne.

– Vi startet i dyp sorg, vi startet utmattet, tomme og slitne. Og mest av alt startet valgkampen med en sterk følelse av at det var noen som manglet, sa Stoltenberg.

– Likevel har vi gjennomført en valgkamp det står respekt av. Derfor vil jeg si: Uansett valgresultat, kan vi som parti og bevegelse stå oppreist og si: Vi seiret, sa han.

Sentrumspartiene fortsetter nedgangen fra de siste valgene. Kristelig Folkeparti vil ifølge prognosene få en oppslutning på 5,8 prosent, en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng på fire år. Også regjeringspartner Senterpartiet får en tilbakegang, og får 6,5 prosent oppslutning, en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra 2007. Venstre vil ifølge SSB-prognosene få en oppslutning på 5,7 prosent, en framgang på 0,1 prosentpoeng siden 2007. Rødt får 1,6 prosent, en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.