KRISTIANSAND: Byens politikere vil ikke være bekjent av visuell tilgrising av bysentrum. Frps gruppeleder Tor S. Utsogn varsler at han trolig fremmer en sak om tagging i bystyret.

— Det er kontroversielt, men jeg ønsker videoovervåkning av fasader på bygg som er utsatt for tagging. Dette gjelder for eksempel skoler og broer. Det vil ha en forebyggende effekt. I tillegg blir det enklere å identifisere taggerne, sier Utsogn.

Frp fremmet et slikt tiltak i fjor. Det fikk først flertall, men Datatilsynet rådet kommunen til først å prøve andre tiltak. Etter at den Frogner-bosatte kristiansanderen Erik Overgaard satte nytt fokus på taggingen i Fædrelandsvennen, mener Utsogn det er på tide å iverksette videoovervåkning.

- Gir dårlig oppvekstmiljø

— Tagging er et voksende problem. Nå må vi gå konkret til verks for å bekjempe det. Jeg frykter at gårdeiere sjelden anmelder tagging fordi det anses som nytteløst å oppklare sakene, sier Utsogn.

Han hevder at tagging skaper et dårlig oppvekstmiljø.

— Tagging fører til mistrivsel og tilrettelegger for kriminalitet og narkotika. Tagging trekker hele lokalmiljøet ned i dritten, så dette er en stor og viktig sak, mener Utsogn.

Han mener man må øke innsatsen mot tagging i et samarbeid mellom flere etater.— Parkeringsselskap, vakthold og politi bør gå sammen om å oppspore taggerne kvelds- og nattestid. Vi bør også ta kontakt med andre kommuner for å få råd om hvordan vi kan bekjempe taggingen, sier Utsogn.

- Må vaske selv

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener at taggerne bør fjerne griseriet sitt selv.

— De bør stå i byen til spott og spe mens de vasker bort malingen. De bør også innkalles til et møte med skadelidende gårdeiere, slik at de får høre hva slags konsekvenser taggingen har. Vi hadde et lignende prosjekt da jeg var russ, og jeg tror det er god pedagogikk i et slikt tiltak, sier ordføreren.

Grundekjøn er godt kjent med problematikken.

— Jeg får stadig henvendelser fra borgere som peker på at tagging er et provoserende problem. Tagging er stygt og vemmelig, og den utføres av destruktive krefter, mener ordføreren.

Han har ikke tatt stilling til utloving av dusør, slik gård- og ambassadeeiere har innført i Oslo.

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) er like opprørt over taggingen.

— Det er mye stygg tagging med stygt språk. Det er helt vilt enkelte steder, som på Grim der både jeg og ordføreren bor, forteller Gundersen.

Ingen av partiene har umiddelbare planer om å øke tilskuddet til taggeteamet som bekjemper tagging.

— Vi må vurdere budsjettene internt i etatene, for eksempel i teknisk etat, sier Gundersen.