MANDAL: – Utsatt? Er rettssaken utsatt? Nei, dette var skuffende, sa 32-åringen som kom fra Kosovo for å vitne i rettssaken som skulle gå i Mandal.

I Kristiansand tingrett, som ble satt i Mandal klokka ni, satt den 23 år gamle hundeieren tiltalt etter at de to hundene angrep og skadet to-åringen Erion Bushi, hans mor Semra (21) og hennes bror Ferdi Fejzulla (17). Hendelsen på en lekeplass i Mandal i juli skaket opp hele Norge og skapte et enormt engasjement.

Nye opplysninger om tiltaltes psykiske helse i starten av rettssaken gjorde at dommerpanelet bestemte at hele saken skal utsette til januar ettersom en diagnose kan få betydning for skyldspørsmålet.

Må betale selv

En halv time etter at dommeren hadde klubbet denne bestemmelsen, kom Bushi med bussen. Han kom fra Kosovo via Oslo for å vitne i saken. Han kom av fri vilje, politiet mente det ikke var nødvendig med hans vitnemål. – Derfor må han betale turen selv, sier bistandsadvokat Helge Dolsvåg.

Bushi sier han har betalt 1000 euro (omlag 7400 kroner) for å komme til Norge. – Jeg kommer fordi min kone trenger hjelp fra Norge og det er viktig for meg å få fortalt, sier han.

DOKUMENTASJON: Naim Bushi kan dokumentere at kona har store problemer med armen sin etter hundebittene og at både henne og sønnen har traumer. Her med bistandsadvokat Helge Dolsvåg. Foto: Jarle R. Martinsen

Han kan dokumentere at kona har store problemer med sin høyre arm som ble kraftig bitt av de store hundene, særlig mastiffen Marko. Han viser oss en rekke legeerklæringer som forteller om ødelagt muskulatur som gjør at hun må ha armen i fatle. – Hun jobbet som frisør, men har måttet slutte. Det nytter jo ikke uten begge armer, sier han oppgitt.

Hysterisk

Både kona og særlig sønnen som nå har blitt tre år har store traumer. – Vi lever i en by i Kosovo med mye løshunder. Sønnen blir helt hysterisk når vi er utendørs, han er livredd hunder etter det som skjedde, forteller han.

Stort bedre er det ikke med verken kona eller broren. Alt han sier underbygger han med dokumenter han har med.

Han ber om hjelp fra Norge for å få familien på rett kjøl igjen. – Det er derfor jeg kommer. Semra trenger operasjon som er for dyr og risikabel i Kosovo. Jeg mener Norge har en forpliktelse til å sørge for legehjelp, det var jo her skaden skjedde, sier Bushi.

Samtidig sitter han med regninger for lege og sykehusopphold på rundt 20.000 kroner etter hendelsen i sommer han ikke er i stand til å betale.

Voldsoffer

Dolsvåg sier at han nå vil undersøke hva familien kan ha krav på, blant annet gjennom den norske voldsoffererstatningen.

– Det er lett å se at de er i en fortvilet situasjon, sier Dolsvåg.

Rettssaken mot hundeeieren er nå utsatt til 18. januar.