MANDAL: Nå klokka 13 legger flertallet i bystyret fram sitt forslag til budsjett i en pressekonferanse.

I forkant har de imidlertid sendt ut dokumentet til Fædrelandsvennen. Her går det fram at deres hovedmål med budsjettet er å unngå eiendomsskatt.

"Hovedgrepet er å selge kommunens eierandel på to prosent i Agder Energi. Dersom dette skulle vise seg å være taktisk uklokt når avtalen mellom kommunene åpner for det 1. juli 2013, vil bystyret måtte ta stilling til innføring av

eiendomsskatt", skriver Høyre, Frp, Sp og en uavhengig representant i sitt budsjettforslag.De skriver at dersom eiendomsskatt blir innført fra 2014, er det et krav at den skal avvikles etter fire år. Den skal også holdes på laveste promille som er to.

Deres mål

Deres mål med budsjettet er:

• Klargjøre i vedtaks form at Mandal kommune har som målsetting å ikke ha eiendomsskatt (unngå innføring av og evt. avvikling av eiendomsskatt), og at kommunens drift og investeringer skal innrettes for å sørge for dette

• Fremme forslag om effektiviseringskrav på om lag en prosent av de driftsmidlene som fordeles til enhetene. Effektiviseringskravet fordeles på driftsområder/enheter med noen unntak som blant annet unntas grunnskolen og barnevernet. På andre sektorer blir effektiviseringskravet større slik at man samlet får en reduksjon på åtte millioner kroner fra 2013. • Bruke ytterligere 50 millioner kroner av AE-fondet til gjeldsreduksjon slik at netto kapitalkostnader reduseres med årlig to millioner kroner fra og med 2013. • «Fredningsavtalen» vedrørende salg av AE-aksjene utløper medio 2013. Med mindre kommunene på Agder blir enige om å videreføre avtalen, og Mandal slutter seg til denne, legges det opp til at Mandal kommune selger sin andel og bruker salgsinntekten til gjeldsreduksjon. Dette gir en årlig reduksjon i netto kapitalutgifter på 22 millioner kroner.

• Ta i bruk buffer på ti millioner kroner som tidligere ble vedtatt brukt til gjeldsreduksjon til å saldere budsjett i 2013. • Kommunen innfører investeringsstopp med noen unntak ut inneværende valgperiode. Unntak gjelder prosjekter som er dokumentert selvfinansierende, investeringer som er lovpålagte.

• Administrasjon legger snarest, og innen januar 2013, fram for bystyret reviderte prosjektregnskap for samtlige ferdigstilte investeringsprosjekter.

Administrasjon legger snarest og innen januar 2013 frem for bystyret en plan for gjeldsreduksjon/nye investeringer i planperioden.

Uro over tall

De skriver videre at de ser med uro på at det er så store sprik i tallene som forelegges bystyret fra det ene året til det andre. "Det er urovekkende at regnefeil i flere hundremillionersklassen avdekkes etter gjennomgang av tallene fra administrasjonen. Rådmannen må redegjøre for hvordan slike feil ikke skal oppstå i fremtiden, og gjøre bystyret trygge på at de tallene som legges frem er korrekte", skriver de.

Av andre tiltak lister de opp

• Salg av kommunens båtplasser i Kastellbukta. Disse må muligens omreguleres til private båtplasser først (ikke gjestehavn).

• Det såkalte «Båtservice-bygget» bør selges, kanskje sammen med tidligere parkeringsarealer i området. Muligens bør området omreguleres før salg.

Nato-anlegget bør vurderes, men må ses i sammenheng med reguleringsplan og videre utvikling i området.

• Det er betydelige kommunale tomtearealer på Skinsnesheia, Stemmen Vang, Kirkeheia og Solhøgda som kan legges ut for salg

Vil stramme mer

Videre heter det at rådmannen i sitt forslag til økonomiplan har lagt opp til utgiftsreduksjoner i driften på 6,7 millioner kroner i 2013, økende til 9,8 mill. kroner året etter og deretter redusert med 2,1 mill. kroner de siste to år.

"Forslaget fra flertallsgruppen mener at innstrammingene i driften er for små, og at det bør settes effektiviseringskrav til driften av størrelsesorden en prosent som gir omlag åtte millioner kroner med effekt fra og med 2013. Om skolene heter det at grunnskolen i Mandal kommune har et lavt utgiftsnivå, og det anes som godt tilpasset kommunens inntektsnivå. Det foreslås ikke effektiviseringskrav på grunnskolen.