KRISTIANSAND : Lysbakken kommer nå på banen etter at Fædrelandsvennen sendte ham Lise Christensens kronikk før helgen, og gjorde ham oppmerksom på debatten det har skapt. Statsråden sier han er glad for at saken engasjerer bredt.

– Dette er et kontroversielt tema som blir veldig nært og personlig for folk, og da er det helt naturlig at det vekker sterke reaksjoner. Samtidig er jeg glad for at debatten, mitt mål har hele tiden vært å løfte familiepolitikken høyere opp på den politiske agendaen, sier barne – likestillings – og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV).

LES KRONIKKEN HER: Kjære feminister og Audun Lysbakken

Tredelt permisjon

Tidligere i høst lanserte han boken «Frihet, likhet og farskap» hvor han blant annet tar til orde for en tredeling av permisjonsordningen, en del til far, en del til mor og en siste del som foreldrene selv fordeler. I dag er ordningen slik at far, per 1. juli 2011, har 12 uker lovfestet pappapermisjon, mens mor har tre uker før fødsel, og seks uker etter. Nettopp dette har vært noe av Christensen hovedargumenter, at far har lengre lovfestet permisjon enn mor. Nå sier statsråden at han ønsker å endre dette.

– Regjeringen fremmer dette forslaget i handlingsplanen vår «Likestilling 2014». Der skal mor ha like lang, lovfestet permisjon som far. På sikt håper jeg at vi slipper noe som heter «fedrekvote» og «mødrekvote», men dette handler om holdningsendring, og dessverre tror jeg ikke vi er der i dag at det er like stor aksept for at menn tar ut permisjon, som at mor gjør det. Det viser også statistikken. Antall fedre som tar ut pappaperm har steget i takt med økningen av fedrekvoten, sier Lysbakken.

Peker på Danmark

I fjor tok norske fedre ut 15 prosent av den totale permisjonstiden. Lysbakken viser til Danmark, som ikke har hatt fedrekvote og som har langt færre fedre som tar ut pappaperm. Nå ønsker imidlertid den danske regjeringen å innføre det, for å endre på den statistikken. Lysbakken, som sier han har fått både ris og ros får forslaget om tredelt permisjon, er sterkt uenig i Christensens kritikk mot velferdsordningene i landet.

– For det første er jeg uenig i at det har blitt vanskeligere å være småbarnsforeldre i Norge. Vi har per i dag den tredje høyeste fødselsraten i Europa. Går man en generasjon tilbake, ser man at mødre hadde langt færre permisjonsuker med lønn, enn de har i dag. I tillegg synes jeg det er merkelig å fremstille våre ordninger som rigide og lite rause. Det er knapt noe annet land i verden som kan vise til like gode permisjonsordninger som vi har i Norge, påpeker Lysbakken, og legger til:

– Jeg har stor respekt for de foreldre som velger å være hjemme med barna, men jeg og Christensen er grunnleggende uenige i hva som er statens og fellesskapets oppgave. Etter min mening, handler god likestillingspolitikk om å legge til rette for at foreldre får en god balanse mellom familieliv og arbeidsliv, påpeker han.

Lysbakken kjøper heller ikke argumentet om at mor, rent biologisk, er barnets foretrukne omsorgsperson det første året.

– Der er forskerne uenige, noen støtter Christensen, mens andre forskere peker på at barn har stort utbytte av å være i barnehage, i tillegg til at det er sunt for barn å forholde seg til begge foreldre, sier Lysbakken.

Opposisjonen gir støtte til Christensen

Både Åse Michaelsen, stortingsrepresentant for Vest-Agder Frp, og Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for Aust Agder Krf, mener Lise Christensen er inne på noe viktig i sin kronikk, nemlig at det ikke bør være statens oppgave å bestemme hvordan mødre og fedre fordeler permisjonstiden.

– Først må jeg si at jeg ble skikkelig provosert over kulturredaktørens kommentar i Fædrelandsvennen på lørdag. Vi må være såpass tolerante at vi tåler at folk har en annen mening enn det som kanskje er «politisk korrekt» uten at de dermed skal stemples som reaksjonære eller bakstreverske. Jeg reagerer på at Christensen blir fremstilt som egoistisk i den kommentaren bare fordi hun vil være hjemme med barna. Å investere i hjemmet og familien er jo noe av det beste en kan gjøre for samfunnet, mener Michaelsen, og fortsetter:

– Ingen stat skal si hva som er rett eller feil for deg og din familie, staten skal ikke tre slike regler nedover hodet på oss. Dette går rett i kjernen av Frps politikk, nemlig at folk må ha valgfrihet til å selv bestemme hvordan de organiserer hverdagen sin. Vi mener det er langt viktigere for likestillingen å heve statusen til de kvinnedominerte yrkene, slik at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn minker, fremfor å presse fram «fedrekvote». I tillegg burde man endre pensjonspoengordningen, slik at man får like mange poeng for å være hjemme, som å være ute i jobb, sier Michaelsen.

LES KULTURREDAKTØR BLÅGESTADS KOMMENTAR HER: «Rull inn puppen»

Hun er likevel uenig med Christensen i at mor er den naturlige foretrukne omsorgspersonen.

– Det er veldig mye jeg er enig med henne i, men vi er litt uenige når det gjelder dette med at mor er den foretrukne omsorgsperson. Om det er far eller mor som er hjemme, må være opp til hver enkelt familie å avgjøre.

Kjell Ingolf Ropstad er langt på vei enig med Michaelsen, og støtter også mange av poengene til Christensen.

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) Foto: Tore Andre Baardsen

– Jeg er langt på vei enig med henne i at familiene må få valgfrihet til å selv bestemme hvordan de tar ut permisjonen. Det som jeg reagerer litt på, er at det blir litt mye «mor» i innlegget fra Christensen. Det viktigste må jo være at foreldre får lenger permisjonen og større fleksibilitet til å fordele permisjonen slik de selv ønsker, sier Ropstad.