KRISTIANSAND: I forrige uke ble bakterien påvist hos en beboer, og tester av de ansatte som jobbet nærmest henne viste at også ytterligere to personer hadde blitt smittet.

Assisterende kommuneoverlege og ansvarlig for smittevern, Dagfinn Haarr, sier til Fædrelandsvennen at de tre smittede ikke er syke, men bærere av bakterien.

Han vil derfor ikke kalle situasjonen for et utbrudd.

— Det blir semantikk, men så lenge ingen er syke så vil jeg ikke kalle det et utbrudd. Dette er tre personer som er blitt påvist som bærere av bakterien, sier han.

Testes

Haarr sier at alle de ansatte testes for å se om bakterien har spredd seg ytterligere.

— Dette er en bakterie som vi ikke ønsker at skal spre seg. For noen år siden hadde et sykehjem i Flekkefjord et utbrudd av denne bakterien, og den ble veldig vanskelig å bli kvitt og det ble veldig dyrt, sier Haarr.

Han sier at de fikk grepet inn på et tidlig tidspunkt, og at bakterien derfor er langt lettere å håndtere. At smittekilden er kjent - den ene beboeren - gjør også jobben langt enklere.

— Men jeg presiserer at ingen er syke. Tre personer har denne bakterien på kroppen, og den har altså ennå ikke utviklet seg til noen sykdom, sier Haarr.

Tatt ut av arbeid

Gule stafylokokker er en bakterie som er vanlig å ha på kroppen, men som en sjelden gang invaderer. Da kan den lede til sykdom.

— Men den varianten vi har her er ikke den mest hissige, sier Haarr.

De to ansatte er nå tatt ut av arbeid, og må gjennomgå en "renselsesprosedyre", for å forsikre seg om at bakterien forsvinner. For beboeren er det verre å bli kvitt bakterien, men så lenge de ansatte er bevisste på smittefaren så vil ikke det ha betydning for de andre på omsorgshjemmet.