AGDER: — Jakta på rådyrbukk startet i august, men fra i dag kan en jakte på alle rådyr med hund. Det blir felt mye rådyr i Agder fordi det er milde vintre og mye eikeskog, sier Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og fikserforbund.

25. september er også datoen som markerer starten på elgjakta på Sørlandet. Andre steder i landet er de alt i gang, mens noen må vente til 5. oktober med å skyte skogens konge.

Siden bestanden var på topp for 20 år siden har antall elg stupt i Agder, men Fædrelandsvennen skrev nylig at ekspertene vil redusere dette ytterligere.

— Dersom man skal få opp slaktevekten på dyrene og økt vekt på kalvene som fødes må uttaket fortsatt vært stort og helst økes, sa Ole Roer i Faun Naturforvaltning.

Hjort

Bestanden av hjort har også økt over hele landet de siste årene, og det felles nå like mange hjort som elg. Denne jakta startet 1. september.

— Kvoten samsvarer godt med bestanden. Norsk hjorteforvaltning er en suksesshistorie for bestanden er usedvanlig livskraftig, mener Farstad.

Samtidlig legger han til at det er ulike meninger om hvor stor bestanden bør være. Mens bønder synes de får for store beiteskader, synes jegerne det er fint å ha mye å jakte på.

Færre reinsdyr

Hvordan fellingen har vært i år får en først vite neste år. Jaktåret går fra 1. april til 1. mars og mot slutten må alle jegere rapportere inn fangsten til SSB.

Mens sjøfulgljakta ikke starter før 1. oktober, er villreinjakta snart over. Den startet 20. august og slutter 30. september.

— Jeg tror det blir et dårligere fellingsresultat i år enn normalt i sørområde i Setesdal Ryfylke. Ut fra de meldingene jeg har fått har jegerne sett lite dyr, sier viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

I Vest-Agder er det Sirdal, Kvinesdal, Hægebostad og Åseral kommuner som har villreinjakt. I Aust-Agder gjelder villreinjakta i Bygland, Valle, Bykle og Åmli.

Står i sør

— De dyrene vi vet om som har stått i sør, har stått i dels lite tilgjengelige områder. Jakta er ikke over, så jeg vet ikke hvor stor fellingen blir, understreker Punsvik.

Setesdal Ryfylke Villreinlag anslår at det er 2500 reinsdyr i Setesdal Ryfylke villreinområde, hvorav kanskje 800 har tilhold sør for Blåsjømagasinet. Kvoten har de siste årene vært lav fordi en ønsker å øke bestanden, slik at reinsdyrene sprer seg over større områder.

— På 90-tallet ønsket man å redusere stammen for å få dyr i bedre hold og bedre kalveproduksjon, og dette lykkes forvaltningen med. Men resultatet ble også en mindre bestand i sørområdet, som i liten grad bruker randområdene. De store kraftmagasinene, og Blåsjømagasinet især har ødelagt gamle trekkruter mellom sesongbeitene, og dette gjør det også vanskelig for dyra å utnytte hele villreinområdet, forklarer viltforvalteren.