KRISTIANSAND: To unge menn, en 20-åring opprinnelig fra Bergen og en 18-åring opprinnelig fra Karmøy, gjennomførte ranet. 20-åringen bodde i en leilighet i nærheten, og hadde besøk av kompisen fra Karmøy. Det var også to 16 år gamle jenter fra Vennesla tilstede i leiligheten den kvelden ranet fant sted.

Ungdommene var pengelens, og de to guttene bestemte seg for å rane bensinstasjonen. Begge jentene ble klar over at det skulle gjennomføres et ran, men Kristiansand tingrett mener at bevisene for medvirkning ikke er sterke nok, og har derfor frifunnet jentene for ran. De er imidlertid dømt for heleri, fordi begge fikk mat og toalettartikler som var kjøpt for ransutbygget, som totalt var nesten 5.000 kroner.

De to guttene var tiltalt for grovt ran, men er dømt for simpelt ran som gir en mildere straff.

Kunde fikk burger under ran

Revolver

Det ble brukt en slags softgun-revolver da ranet ble gjennomført. 20-åringen spaserte inn i bensinstasjonen med pistolen hevet, og truet til seg penger fra Bjørnar Hærås som var på vakt. Han var blitt ranet bare et par måneder i forveien samme sted. 18-åringen stod vakt på utsiden. Etter ranet spaserte de tilbake til leiligheten som 20-åringen leide.

Politiet fant en plastpose i nærheten. På denne plastposen ble 20-åringens fingeravtrykk funnet. Tre måneder etter ranet ble han pågrepet, og tilstod. Det samme gjorde 18-åringen.

Bergenseren er i tidsrommet fra 2006 til 2010 straffedømt femganger for blant annet trusler, vold og ran.

Retten har straffskjerpende retning vektlagt den første tiltaltes tidligere dommer og bøter, og at han begår ny kriminalitet i prøvetiden for en betinget dom.

Straffeskjerpende

«Retten har i straffskjerpende retning vektlagt at ranet uansett om det henføres som et simpelt ran lå opp mot grensen for ran som vurderes som grove ran og tiltaltes bruk av gassdrevet revolver ved ranet medførte redsel for de ansatte og senere også psykiske problemer for disse. Retten har i formildende retning vektlagt at tiltalte har avgitt en uforbeholden tilståelse og også bidratt til en fullstendig oppklaring av ranet .

Slik retten ser det innebærer ikke dette at han er i rehabiliteringssituasjon, men kan sies på eget initiativ å ha tatt skritt i retning av en rehabilitering.

Retten finner uansett at det iht. rettspraksis og allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende at straffen må bli å utmåle som en ubetinget fengselsstraff.

Straffen settes passende til fengsel i 10 måneder som en fellesstraff med en tidligere betinget dom fra Bergen,» heter det i dommen.

18-åringen er tidligere straffedømt to ganger, blant annet for vold, trusler og overtredelser av narkotikalovgivningen — senest ved dom av 11. mars i år i Haugaland tingrett.

Han ble ved sin siste dom dømt til samfunnsstraff i 60 timer med en subsidiær fengselsstraff på 60 dager og en gjennomføringstid på 120 dager.

Den andre tiltalte er også bøtelagt flere ganger senest i oktober i fjor for overtredelse av narkotikalovgivningen.

«Retten har i formildende retning også vektlagt at tiltalte synes å være inne i et bedre spor mht. rusbruk idet retten legger til grunn at han ikke har brukt narkotika siden nyttår 2011. Han får oppfølging på hjemstedet gjennom samtaleterapi for bearbeiding av psykisk traume fra barndommen. Han har flyttet ”hjem” på loftet hos foreldrene og har også etablert et kjæresteforhold. Samtidig synes han å være i starten av rehabilitering.

Retten finner imidlertid heller ikke grunnlag for en samfunnsstraff, og den ubetingede fengselsstraff kan passende settes til fengsel i 8 måneder,» heter det i dommen.

Bøter og oppreisning

De to jentene fra Vennesla er dømt til bøter på henholdsvis 7000 og 5000 kroner.

De to guttene som gjennomførte ranet må betale oppreisningserstatning på 25.000 kroner til Bjørnar Hærås som ble ranet og samme sum til en kollega som var på jobb sammen med Hærås.