SE SANGEN OM STYREHUSET HER

SØGNE: — Nå ligger skuret gallflatt i brøytefonna. Det er vel en brøytebil som har forårsaket dette. Den har nok hatt snø i plogen, og denne snøen har knust skuret, mener Arne Holskog, som bor i området.

Ved slutten av forrige uke ble buss-skuret i Romsviga ved Langenesveien knust. Det ligger ved avkjørselen til Helleviga.

— Vi har ikke gjort så mye med saken ennå. Vi bør nok ut for å undersøke hva som har skjedd. Noen mener at bua er påkjørt, men vi er ikke helt sikre, opplyser Loyd Larsen, politioverbetjent, ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Vet du hva som har skjedd med "Styrehuset"? Tips oss på telefon 03811 eller send epost til nyheter@fvn.no.

Buss-skuret, også kalt "Styrehuset", er nærmest blitt et historisk landemerke. Det har til og med fått sin egen sang. Sangen skal ha hengt inne i skuret.

Slik så styrehuset ut etter restaureringen i 2007. Foto: Helge Paulsen Foto: Helge Paulsen

Satt opp på midten av 50-tallet

Skuret var opprinnelig et styrehus på ei fiskeskøyte.

— Peder Guttormsen på Flekkerøy eide ei skute som hette ”Flukt”. Da Peder skulle bytte ut styrehuset på skøyta si, solgte han det gamle, sier Olaf Borøy, beboer i Søgne.

Lokalhistoriker Jostein Adreassen husker bua fra barndommen. Han forteller at bua ble satt opp i 1955, da Langenesveien ble bygget.- Valdemar Lund, Andreas Lund og Hans Lund ordnet det slik at bua ble satt opp, sier Andreassen.

De tre bodde i området og så behovet for et sted å søke ly, mens beboerne ventet på bussen. Styrehuset var et perfekt tilfluktssted.

Foto: Arne Holskog

Restaurert i 2007

I over 50 år sto styrehuset i Romsviga. Vær og vind sørget for at skuret råtnet i stykker. Skuret ble fjernet og ble borte noen år, men i 2007 ble det restaurert.Helge Paulsen er byggfaglig konsulent hos Fylkeskonservatoren. Han forteller at skuret ble restaurert i løpet av en vinter, og at det var mye jobb.

— Vi satte skuret i stand vinteren 2007, og vi syntes det ble utrolig flott. Det var også mye av det gamle skuret som kunne brukes. Det var utrolig moro å få satt det opp igjen. Lokale folk kjørte forbi og skrøt.

Skuret har blitt offer for en del hærverk gjennom historien.

— Det er trist at bua er borte. Jeg tror bua er sprengt. Bua var solid, den var jo boltet fast i fjellet, sier Paulsen.

Kan bli satt opp igjen

Arvid Hallanvik er vaktmester for fylkeskommunen. Han har tilsyn med området, og er ansvarlig for fylkeskommunale bygg i området.

— Noe kraftig har skjedd. Jeg tror det er sprengt. Takket ligger snudd, og bordbiter ligger langt unna. Gulvet og taket er helt, men det ligger spredt utover.

Og han tilføyer:

— Jeg er lei meg for det som har skjedd. Det er jo et monument og landemerke på Langenes i Søgne. Det er et ønske fra flere i fylkeskommunen at bua skal fikses opp igjen, sier Hallanvik.

SE SANGEN OM STYREHUSET HER

Bilde fra restaureringen av styrehuset i 2007. Foto: Helge Paulsen. Foto: Helge Paulsen
Foto: Helge Paulsen

Vet du hva som har skjedd med "Styrehuset"? Tips oss på telefon 03811 eller send epost til nyheter@fvn.no.