FARSUND: – Det som har skjedd er at jeg har blitt truet med anmeldelse og rettssak av en organisasjon som kaller seg Pay Back Norge. De mener Påskefestivalen diskriminerer en gruppe mennesker ved å nekte dem å bruke jakkemerker. Dette er en sak som tydeligvis har falt dem tungt for brystet. For meg er det en bagatellsak, og jeg ønsker ikke å være prinsipprytter. Derfor fastholder jeg henstillingen om å ikke bære jakkemerker på festivalen, men vi kommer ikke til å effektuere kleskoden som først planlagt, sier festivalleder Terje Ousdal til fvn.no.

Festivalleder Terje Ousdal i Påskefestivalen. FOTO: TORBJØRN WITZØE Foto: Torbjørn Witzøe

Daglig leder i Pay Back Norge, Atle Jørgensen, bekrefter at han har vært i kontakt med Ousdal. Han mener Påskefestivalen har brutt norsk lov ved å nekte bikere å bære jakkemerker under arrangementet.– Jeg spurte Ousdal enkelt og greit om hvilken lovhjemmel han brukte da han innførte vestnekten. Man må nemlig ha lovhjemmel for å nekte en gruppe mennesker å delta på et kulturarrangement, og en slik lovhjemmel finnes ikke, sier Jørgensen.

Engasjert Elden

Han sier også at han varslet Ousdal om at organisasjonen er villig til å ta rettslige steg.

– Det er ingen trussel, det er helt reelt. De som gjør ulovligheter i forhold til norsk lov, blir anmeldt for det. Vi har engasjert advokat John Christian Elden til å se på vår sak, sier Jørgensen.

Det var i slutten av mars at Påskefestivalen på eget initiativ gikk inn for å nekte mc-medlemmer å bære såkalte «colours» på konsertene. Nekten kom like etter at Norway Rock Festival ble presset til å nekte såkalte 1 %-klubber å delta på festivalen.

– Vi støtter det vedtaket Norway Rock Festival i Kvinesdal har landet på. De skal slippe å stå alene med den policyen. Påskefestivalen vil heller ikke tillate at deltakerne går med mc-vester, sa Terje Ousdal til Fædrelandsvennen.

– Kun henstilling

Nå hevder han at festivalen aldri har gjort noe annet enn å henstille om å ikke benytte vest på festivalen.

– Jeg går ikke med på at vi snur i saken. Det er mer en korrigering. Jeg vil ikke være en prinsipprytter. Bakgrunnen var at alle skriveriene i media skapte frykt blant folk. Da mente vi at denne frykten kunne reduseres ved å be medlemmer av mc-klubber om å ikke bære jakkemerker. Men skal vi tvinge gjennom noe som andre ikke synes er bra? Vi har jo en påskeregel som heter, det er ikke for sent å snu, sier Ousdal, og legger til:

– Hvorfor vil ikke mc-folket selv ta grep for å bygge ned dem frykten som eksisterer. Jeg mener de kunne gjort det ved å la jakkemerkene bli liggende ved noen anledninger og heller opptre noe mer anonymt. Påskefestivalen kunne vært en slik anledning.

– Hvordan oppfatter du truslene?

– Jeg tar de med knusende ro. Det er ikke diskriminering å ha kleskode på arrangement. Det blir det samme som slipstvang, sier Ousdal.

Daglig leder i Pay Back Norge, Atle Jørgensen. FOTO:PRIVAT Foto: Privat

– Ren rasismePayBack Norge har som mål å bedre klimaet for bikerkulturen i Norge og mener det foregår en systematisk hets av medlemmer av mc-organisasjoner. Organisasjonen representerer omkring 250 klubber i Norge.

– Det som skjer i disse dager er ren rasisme fra myndighetene, politikere og politi, sier Jørgensen.

Han er glad for at Påskefestivalen likevel vil tillate jakkemerker på festivalen.

– Det er meget gledelig, og et skritt i riktig retning. Terje Ousdal har gjort det eneste riktige ved å følge loven, sier Jørgensen.

– Rettslige steg

– Kommer dere til å utøve det samme presset mot Norway Rock?

– Norway Rock var fullstendig imot å innføre vestforbud, men ble presset i kne av sponsorer, politi, politikere og myndigheter. Den saken skal vi se nærmere på med vår advokat etter påske. I og med at det var myndigheter som truet festivalen med pengenekt, går vi ikke til sak mot Norway Rock, men oppfordrer alle bikere til å boikotte festivalen. Neste år gis intet slikt amnesti til Norway Rock Festival. Om det samme skjer i Kvinesdal neste år, vil det få rettslige følger, sier Jørgensen.

Det har så langt ikke lyktes fvn.no å få en kommentar fra John Christian Elden. Han har i et intervju med Dagbladet bekreftet at han er engasjert av mc-klubbene.