Hva synes du om statsbudsjett-forslaget? Diskutér under artikkelen eller på Twitter med hashtag #sb13sør

GRIMSTAD: — En ekstra kulturskoletime til alle var viktigere enn å skaffe de beste lærerne til å gi barna et læringsutbytte som gir dem grunnlag for gode muligheter videre i livet, påpeker Harberg, som savner satsing på studentene og høyere utdanning i statsbudsjettet for neste år.

Harberg mener regjeringen forslag til statsbudsjett betyr status quo for høyere utdanning og studentene.

— Jeg er skuffet over at regjeringen ikke evner å bruke det økte handlingsrommet til å satse mer på høyere utdanning. Skal vi bygge landets konkurransekraft og sikre velferden, er det helt avgjørende å satse på verdiskaping, mener Harberg.

— Det gjør vi gjennom å prioritere høyere utdanning og forskning. Sørlandet er fullstendig avhengig av å få hjelp til å løfte studentene, universitetsmiljøene og forskningsmiljøene opp på et slikt nivå at de kan konkurrere internasjonalt. En slik posisjon vil gjøre oss konkurransedyktige både på å levere kompetanse og på å rekruttere de beste hodene.

Studentboliger

Også når det gjelder studentboliger reagerer Harberg på budsjettet.

— Det er heller ikke varslet noen grep for å gjøre noe med tilgangen på studentboliger. Regjeringen er meget defensiv når det i budsjettet varsles at det vil komme tilbake til kostnadsrammen og tilskuddsordningen i 2014, dette hjelper ikke studentene som står i boligkø nå, sier Harberg.

Lite samferdsel

Harberg er heller ikke fornøyd med sørlandsinntretningen på statsbudsjettet.

— Den generelle kommentaren er at dette budsjettet er forunderlig lite preget av løfter for fremtiden. I et budsjett med «tidenes satsing på samferdsel» er det bare så vidt vi kan lete frem at Agder er nevnt, og det med ting vi allerede visste, avslutter Harberg.