GRIMSTAD: — Det var en lite diplomatisk måte å møte det nye Sørlandstinget på, sier Mette Gundersen, som torsdag var i møte i kringkastingsrådet og dermed ikke fikk med seg at Grundekjøn ved etableringen av Sørlandstinget truet med å trekke kommunen ut av samarbeidet.

— Dette er en misforstått måte å fremme Kristiansands interesser på, mener opposisjonslederen.

— Er det skadelig for Kristiansand, måten Kristiansand fremstår på nå?

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen fredag.

— Dette føyer seg jo inn i rekka, det er ikke første gangen samarbeid med omkringliggende kommuner har vært tema det siste året. Og det synes jeg lite om, sier Gundersen.- Jeg ønsker jo ikke at dette nå skal brytes ned, eller settes tilbake, sier Gundersen. Hun sier at byens tidligere ordførere har brukt mange år på å bygge opp et godt forhold til regionen, og det er fortvilende å se at dette nå rives ned.

— Hva tenker du om at han ikke ønsker å ha med deg som opposisjonsleder inn i Sørlandstinget?

— Det er riktig som det ble fremhevet i debatten torsdag at Sørlandstinget ikke er noe partipolitisk organ. Ordningen med opposisjonsleder er allerede etablert gjennom at fylkeskommunen velger dette.

Gundersen minner ordføreren om at hun representerer like mange velgere som han. Arbeiderpartiet er like store som Høyre i Kristiansand.

— Kristiansand kan ikke alene være noen motor på Sørlandet. Vi er like avhengig av de omkringliggende kommuner som de er av oss. Det er en forståelse som bør innarbeides i alt det Kristiansand gjør. Først da kan vi være en motor på Sørlandet.

— Mangler ordfører Grundekjøn den forståelsen?

— I alle fall har han utvist det skjønnet ganske dårlig fram til nå, sier Gundersen.

Grundekjøn fikk gjennomslag

Arvid Grundekjøn (H) fikk gjennomslag for at politikere i landsdelen skal ta en gjennomgang av møtestrukturen.

Dermed har han fått gjennomslag for en av sine kongstanker, at det er for mange møtepunkter mellom politikerne og for lite fremdrift. I fredagens møte i Kommunenes sentralforbund Agder utdypet han behovet for å se på møtestrukturen.

— Jeg er glad for at vi er enige om å se på dette, sa Grundekjøn.

— Det er viktig å effektivisere politikerarbeidet. Likestilling er viktig, men nå har jeg hørt det samme foredraget tre ganger. Node og Eyde, det samme, viktige klynger, men foredraget jeg hørte under Sørlandstinget var fjerde gang jeg hørte det samme.

Grundekjøn stilte fredag med et forslag i KS-fylkesmøte der han ber om at det foretas en gjennomgang av alle regionale, politiske møteplasser på Agder, med sikte på å effektivisere disse.

Grundekjøn ønsket også at man skulle gi en anbefaling over hvilke møteplasser som bør opprettholdes og hvilke som med fordel kan fases ut eller fusjoneres med andre, som det heter i forslaget.

Nå var det ikke Grundekjøns forslag som ble vedtatt, for Mette Gundersen (Ap) kuppet vedtaket med et forslag med mer positiv ordlyd. Blant annet slår man fast at Sørlandstinget er en god arena for politikerne på Sørlandet. Men hovedessensen er det samme. Færre møter.