LILLESAND: — I vår og i sommer har vi fått flere enn noen gang ut i jobb, og det stråler vi over, sier administrerende direktør i Avigo, Arne Johan Johnsen.

En av dem som har fått hjelp av attføringsbedriften er Kolbjørn Kristian Arnevik (37). Han var så langt nede at han ikke gikk ut av huset på nesten halvannet år. Nå har han fast jobb i selvbetjeningshallen på Ikea.

— Jeg har lært en dyr lekse, sier Kolbjørn.

- Ned med søkket

Før jobbet han som formann på CG-Glass i Vennesla. Hjemme i Lillesand pusset han opp huset. Men økonomien ble trang, og han startet sitt eget selskap hvor han solgte varer via internett. Firmaet drev han i tillegg til full jobb med pendling til Vennesla.

På hjemmebane var en av sønnene syk etter E.coli. Han spiste, men la ikke på seg, og trengte mye oppfølging. Da den eldste sønnen skulle utredes for ADHD, ble det for mye.

— Det skjedde så mye i familien. Kona mistet sin far i kreft og ett år før den tid, en nær tante. Vi mistet en sønn også, i åttende måned. Det var omtrent da alt begynte å stoppe, sier Kolbjørn.

Han var først sykemeldt noen uker. Så i noen måneder.

— Den tredje gangen gikk jeg ned med søkket, forteller Kolbjørn.

Bipolar

I halvannet år var han nesten ikke ut av døren.

— Jeg gikk på det jeg skulle. Men til eget formål gikk jeg ikke ut.

Kolbjørn fikk diagnosen bipolar lidelse.

— Jeg gir blaffen i den, for jeg mener det er feil. Når jeg ser tilbake, ble det bare for mye, sier Kolbjørn.

I to og et halvt år var Kolbjørn borte fra det normale arbeidslivet.

— Man blir redd for å møte folk, kort og greit. Det er ingen logikk i det. Jeg hadde behov for et spark i ræva. Jeg hadde gått sykemeldt så lenge, sier Kolbjørn.

Fast jobb

Den gamle arbeidsgiveren lukket aldri døren. Men gjennom Avigo fikk Kolbjørn arbeidspraksis på Ikea. Det var i februar 2011. Det viste seg å bli full klaff.

— Jeg hadde veldig store motforestillinger. Jeg trodde det var kjedelig, at alt gikk på skinner, og at folk gikk på jobb som roboter. Men det ble gjort til skamme. Jeg elsker problemløsing, og her må vi faktisk jobbe for å få det til, sier Kolbjørn.

Etter fire måneder med arbeidstrening fikk Kolbjørn fast jobb. I sommer var han teamleder i fire måneder, og leverte med glans, ifølge varehussjef Solrun Hitland.

— Jeg er veldig fornøyd. Det var sabla morsomt! sier Kolbjørn.

Rekordmåned

Hittil i år har 64 personer fått seg arbeid gjennom Avigo. I juni formidlet Avigo hele 19 personer til arbeid. Det er det høyeste formidlingstallet på en måned i bedriftens historie.

— Det er fordi vi er flinke, men også fordi det er godt trøkk i næringslivet i kommunene våre. Det er et sug etter arbeidskraft, og vi har gode kandidater til dem, sier administrerende direktør, Arne Johan Johnsen.

Kolbjørn mener attføringsbedrifter som Avigo gjør en viktig jobb.

— Akkurat nå er jeg helt oppe igjen, så nå kunne jeg sikkert fått meg jobb selv. Men brukt riktig, mener jeg slike bedrifter får folk fortere ut i arbeid. Og at de får folk ut i arbeid som ellers ikke ville ha klart det.

- Større raushet i bedriftene

Ledelsen i Avigo mener bedriftene på Sørlandet har mye av æren for at mange som står utenfor arbeidslivet kommer tilbake.

— Jeg synes det er større raushet og aksept i bedriftene. Det er flere og flere som erfarer at det er lett å få seg en trøkk, at det går an å ramle ut av arbeidslivet en liten stund. Det er blitt færre av de gamle sjefene, som bare skuer nedover, sier Anne Augland.

Hun er fagkoordinator i Avigo og den som har fulgt opp Kolbjørn Kristian Arnevik til han fikk jobb på Ikea.

Møbelgiganten kan ta imot ti personer på arbeidspraksis om gangen.

— Både du og jeg kan møte den veggen som Kolbjørn møtte. Da trenger vi noen bedrifter som er villige til å la folk komme inn og prøve seg, sier varehussjef Solrun Hitland.