KRISTIANSAND: 18-åringen er tiltalt for å ha medvirket til voldtekten av en kvinne i 20-årene i et skogholt i Baneheia. 19-åringen som gjennomførte voldtekten ble i mars dømt til ti års fengsel.

Under dagens forhandlinger i Kristiansand tingrett gjorde politiet rede for etterforskningen i saken. Det kom da frem at 18-åringen tilsto etter seks timer i avhør 21. mars.

— Det første avhøret varte i syv timer. Han forklarte først at han hadde kommet fra Oslo og tok bussen ut til Birkelid mottak denne lørdagen. Der ble han til neste dag. Etter seks timer endret han forklaring, forklarte politibetjent Vidar Svendsen ved Kristiansand politistasjon.

Tilsto i avhør

Helomvendingen kom da 18-åringen ble konfrontert med bevisene i saken.

— Han fikk et forklaringsproblem da vi konfronterte ham med det vi visste om telefonbruken hans. Vi hadde funnet ut at han hadde satt sitt eget sim-kort i fornærmedes telefon like etter voldtekten og at han hadde vært i besittelse av hennes telefon to dager etter voldtekten, sa Svendsen.

18-åringen fortalte da at han hadde fulgt etter en kvinne opp i Baneheia. Han og en annen hadde overfalt henne og den andre mannen hadde voldtatt henne.

Pekte ut kameraten

Mannen ønsket imidlertid ikke å navngi den andre, blant annet fordi han var redd for represalier.

Dagen etter ble 18-åringen konfrontert med hva 19-åringen, som da satt i varetekt, hadde forklart til politiet. Det førte til nok et gjennombrudd i saken.

— Vi fortalte ham at den andre hadde sagt at det var ham og en annen person som hadde gjennomført voldtekten.

19-åringen hevdet altså sin uskyld, men pekte ut 18-åringen og en annen person som gjerningsmennene. Da raknet det for 18-åringen.

— Han ble først helt satt ut. Så ble han irritert og forbannet. Han fortalte da at det var 19-åringen som hadde voldtatt henne og at han hadde gjort det flere ganger, sa Svendsen.

19-åringen ble 26. mars dømt til ti års fengsel for denne og to andre voldtekter.

Gråt i retten

Den tiltalte 18-åringen var sterkt preget da Svendsen forklarte seg i retten. Han sank sammen i stolen og måtte ved flere anledninger tørke tårene.

— Jeg gråt fordi jeg ble beskyldt for noe jeg ikke hadde gjort, sier 18-åringen til Fædrelandsvennen gjennom sin tolk.

18-åringen forklarte i retten i går at han og 19-åringen ble kjent da de bodde på samme rom på et asylmottak. 19-åringen fikk avslag på sin asylsøknad et halvt år før voldtekten. 18-åringen fikk endelig avslag i august i fjor.

— Han fikk avslag fordi han ikke hadde krav på beskyttelse. Dette avslaget fikk han uavhengig av siktelsen, sier politiførstebetjent Øystein Jørgensen til Fædrelandsvennen.

Er trolig 19 år

Jørgensen, som var hovedetterforsker i voldtektssaken, vitnet torsdag om tvilen som er knyttet til 18-åringens alder. Mannen er sannsynligvis 19 år, slik det står i kopien av passet hans.

— Han fortalte at han var født i 1993 da han kom til Norge. I passkopien han hadde med seg står det 1992. I asylsøknaden er det lagt til grunn at han er født i 1993, siden han ikke hadde med seg noen originale dokumenter, forklarte Jørgensen.

Han opplyser til Fædrelandsvennen at usikkerheten kun er knyttet til mannens alder og ikke hans identitet.