I RETTEN: Aktor Beate Rullestad-Jansen og forsvarer Svein Kjetil Lode Svendsen i Kristiansand tingrett.

KRISTIANSAND: Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen mener at den tiltalte 18-åringen fra Algerie er skyldig i medvirkning til voldtekt av en Kristiansand-kvinne i fjor sommer.

— Overgrepet er utført i fellesskap. De to samarbeidet og tiltaltes bidrag var nødvendig for å utføre det seksuelle overgrepet. Jeg finner derfor ingen grunn til å skille mellom de to når det gjelder straffeutmåling, sa Rullestad-Jansen i sin avslutningsprosedyre i Kristiansand tingrett i dag.

19-åringen fra Spania, som skal ha gjennomført selve voldtekten, er dømt til ti års fengsel, for denne og to andre voldtekter.

— Riktig straff her er seks og et halvt års fengsel, sa aktor.

- Var med fra første stund

Aktor Rullestad-Jansen fant ingen formildende omstendigheter for 18-åringen som har tilstått å ha overfalt kvinnen og båret henne inn i skogen.

— Tiltalte var med på denne voldtekten fra første stund. Fornærmede ble utsatt for grov vold og hun opplevde dødsangst. Det var et grovt seksuelt overgrep som var smertefullt og nedverdigende, sa Rullestad-Jansen.

18-åringen har hevdet at han trodde de skulle utføre et ran da han og en kamerat løp etter kvinnen i Baneheiveien natt til 26. juni. De to bar henne 300-400 meter inn i skogen, hvor hun ble utsatt for gjentatte overgrep.

— Ikke troverdig

Aktor Rullestad-Jansen mener 18-åringens forklaring ikke er troverdig.

— Det er store mangler ved hans forklaring. Etter min mening prøver han å ta avstand fra overfallet. På befaringen i går så han at forklaringen hans ikke kunne stemme. Da endrer og tilpasser han sin forklaring.

18-åringen forklarte først at han sto i bunnen av bakken da de så voldtektsofferet første gang. Under befaringen ble det klart at han ikke kunne sett kvinnen fra denne plasseringen. Han plasserte seg da lenger opp i bakken enn han først forklarte.

Unnlot å gripe inn

Rullestad-Jansen mener 18-åringen er skyldig i medvirkning til voldtekt selv om man kun legger hans egen forklaring til grunn.

— Psykisk medvirkning er også straffbart. I noen tilfeller er det også medvirkning dersom man unnlater å foreta seg noe. I dette tilfellet har tiltalte medvirket fysisk, psykisk og ved å unnlate å foreta seg noe, sa Rullestad-Jansen.

Statsadvokaten mener imidlertid at retten må legge offerets forklaring til grunn.

— Objektive bevis støtter fornærmedes forklaring. Hun har gitt en detaljert og konsistent forklaring og har ingen grunn til å skulle forklare seg uriktig, sa aktor.

Dna funnet på offerets hender

Kvinnen som ble voldtatt har forklart at hun ble holdt fast i hendene av den ene, mens den andre dro ned klærne henne.

— Det er funnet dna fra den tiltalte på fornærmedes hender. I prøven tatt fra kvinnens hender ble det funnet mer dna fra tiltalte enn fra fornærmede selv. Retten må derfor legge til grunn at tiltalte har medvirket til denne voldtekten i mye større utstrekning enn han selv har forklart, sa Rullestad-Jansen.

Voldtektsofferets bistandsadvokat, Monica Haugedal, la ned påstand om at 18-åringen dømmes til å betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning.

— Hun har vært sterkt preget av voldtekten. Som vi har hørt i retten har hendelsen sterkt forringet hennes livskvalitet og hun har endre seg som person, sa Haugedal.

18-åringens forsvarer holder sin prosedyre klokken 12.