KRISTIANSAND: — Goliat var "bare" 1,90 meter høy, ifølge den eldste versjonen av bibelfortellingen, sier Torleif Elgvin.

— Folk flest var imidlertid knapt 1,60 meter høye på denne tiden, påpeker han.

Elgvin, som er professor i bibelske og jødiske studier, regnes som Nordens fremste forsker på dødehavsrullene. Han har nettopp fått spørsmål om hvilken betydning forskningen på rullene kan få for fremtidige bibeloversettelser, og svarer blant annet at kjempen Goliat krymper som følge av nyere forskning.

Vi møter Elgvin og Årstein Justnes, førsteamanuensis i bibelvitenskap ved UiA, som også er ekspert på Dødehavsrullene, på Universitetet i Agder.

Verdens fremste

Dødehavsrullene ble funnet i flere huler i Israel, mellom 1947 og 1956. I rullene er det tekster som ble nedskrevet mellom år 250 før Kristi fødsel og år 70 etter Kristi fødsel, og inneholder noen av de eldste bibeltekstene i verden

VERDENS ELDSTE: Fire hebraiske ord er alt som er bevart av en av verdens eldste kopier av 1. Mosebok 37,8, fra cirka år 170 før Kristi fødsel. Fragmentet kommer fra Schøyen-samlingen. Til høyre er det hengt på litt av en ukjent poetisk tekst. Foto: Torleif Elgvin

Denne uka er 18 av verdens fremste forskere på Dødehavsrullene samlet på konferanse ved Universitetet i Agder. Forskerne kommer fra Israel, Frankrike, Nederland, Canada, Finland, Danmark og Norge. Bakgrunnen er at Elgvin er prosjektleder for et fire år langt forskningsprosjekt ved UiA, der det skal forskes på "bibelske" tekster som er eldre enn tekstene som er gjengitt i dagens utgave av Bibelen.

Nordmann eier fragmenter

Fragmentene det skal forskes på kommer fra manuskriptsamlingen til nordmannen Martin Schøyen. Forskere fra hele verden er interesserte i disse fragmentene.

— Under konferansen har vi studert Schøyen-fragmentene og også de mer kjente tekstene fra Dødehavsrullene, i lys av ny fototeknologi og ny forskning. Når det gjelder fragmentene, hører de til grunnlaget for den Bibelen vi kjenner i dag. Studiene skal danne grunnlaget for en ny utgivelse av de første Dødehavsrullene som ble kjent på 50-tallet, forteller Årstein Justnes.

— Vi forsker på fragmenter fra de eldste kjente bitene fra en rekke av bøkene i Det gamle testamentet. Vi har også fragmenter fra flere andre bøker vi ikke finner i Bibelen, fortsetter han.

- Gode til å pusle sammen biter

Publiseringen av det nye verket om og med Dødehavsrullene, som ekspertene som er samlet på UiA skal bidra til, er også en av hensiktene med konferansen

FRAGMENT: Dette er et utsnitt fra en kopi av 3. Mosebok fra cirka 50 etter Kristi fødsel. Fragmentet kommer fra Schøyen-samlingen. Foto: Torleif Elgvin

— Hva er det disse utenlandske ekspertene er gode til?

— De er gode til å legge puslespill av gamle biter med blekkskrift, på pergament og papyrus, på hebraisk og arameisk, smiler de to nordmennene.

De forteller at intensiv lesing av fragmenter på konferansen har medført at flere av forskerne har måttet kassere eller justere tidligere forskningsresultater.

Goliat krymper

Professoren Elgvin sier at Goliat, som David felte med slyngen sin, ifølge den greske bibeloversettelsen, utgitt før Jesu fødsel, var 2,3 meter høy, mens den berømte kjempen endte opp som 2,7 meter høy da bøkene som utgjør det gamle testamentet ble samlet.

— Det kan se ut som at Goliat vokste litt underveis. I den reviderte utgaven av Bibelen kan Goliat ende opp som 1,90, på grunn av nyere forskning på de eldste skriftene, sier professoren, som forteller at forskningen ekspertene nå holder på med kan få konsekvenser for Bibelselskapets nye bibelrevisjon i 2016. — Det store bildet endres ikke, men bibelhistoriene blir mer nøyaktige og detaljerte, påpeker Elgvin.

Forskning på Dødehavsrullene bidro blant annet til ny informasjon og flere "nye vers" i Bibelselskapets 2011-oversettelse.