IVELAND – Nå må du ikke skrive at det er klart. Men tradisjonen er at det største partiet får ordføreren, sier Gro-Anita Mykjåland.

To tredeler av velgerne ønsket seg i valget også over til Vest-Agder, nå som det ikke ble ett fylke.

– Jeg er helt enig. Selv om jeg helst ønsket vi skulle bli ett fylke, vil jeg nå arbeide for at vi sender søknaden. Denne ble vi også enige om i kommunestyremøtet onsdag formiddag, sier Mykjåland.

Brakvalg

Senterpartiet gjorde et nytt godt valg i Iveland, og fikk 230 stemmer av 971 berettigede i den vesle kommunen på fylkesgrensen. Det var en kraftig fremgang. Mykjåland blir i så fall første kvinnelige ordfører i kommunen.

Med 33,6 prosent av stemmene økte de til fem av 17 i kommunestyret.

Prosentvis begynner partiet også å nærme seg prosentandelen som har mobildekning innendørs i Bygda med 1300 innbyggere…

– Ja, det går ikke an. Bare 49 prosent har innendørs dekning. Det bare må vi gjøre noe med. Mobildekning burde være en allemannsrett, sier 35-åringen.

Med mannen Jørg flyttet de til Iveland i 1999. Mannens familie har småbruk like ved hjemmet på Mykjåland. Men senterpartisten er lite interessert i småbruk.

Artikkelen fortsetter etter bildet

– Jeg er ikke interessert i å overta bruket nei, men jeg føler meg mest hjemme i Senterpartiet, sier hun.

Foto: Tore Andre Baardsen

Rett inn

Hun har bak seg en periode i kommunen, som gruppeleder Sp i kommunestyret.

– Jeg synes det er veldig gøy å få til gode løsninger. Nå som staten gir mindre i støtte til barnehager har vi måttet endre vedtektene for å spare. Samtidig vil Iveland spytte inn penger for å behandle et godt barnehagetilbud, sier Mykjåland.

Hun deler også kommunens mål om å øke innbyggertallet til 1500 sjeler innen 2015. – Vi har hatt god vekst, og det begynner å bli trangt på skoler og barnehager, og det haster med å bygge nytt. Jeg ønsker at vi bygger en landsby, med leiligheter for unge, med kaffebar og butikk i nærheten.

Hun skryter av at kommunen bare har 7000 kroner i gjeld per innbygger, mot snitt på 55.000 kroner i fylket.

– Vi må låne mer og bruke oppsparte midler i fond. Ingen tvil, sier Mykjåland.