ARENDAL: Tjøntveit mistet Hesthagen Gård i Grimstad da den ble tvangssolgt i 2004. Kristen Tjøntveit Gundersen overtok gården i 2008. Senere har Tjøntveit krevd å få tilbake gården på odel. Det vil han nå få anledning til, men Aust-Agder tingrett har stilt betingelser. Retten har i fersk avgjørelse bestemt at Tjøntveit må skaffe seks millioner kroner kontant for å få kjøpt gården tilbake. Fristen for å betale pengene er satt til 1. juli.

Samtidig pågår det et stort antall retttssaker hvor Tjøntveit er involvert. Han har saksøkt Kristen Gundersen og flere andre med krav om mange millioner. For kort tid siden avsa Oslo tingrett en dom der det fremgår at Tjøntveit ikke er norsk statsborger. Han har sonet en dom på flere års fengsel for norgeshistoriens største momsbedrageri. Nå står slaget om Hesthagen Gård.

Mange rettsrunder

Aust-Agder tingrett har fastsatt en odelstakst på gården i Grimstad på seks millioner. Denne taksten ble først anket både av Tjøntveit og Gundersen, men begge trakk anken. Tjøntveit ombestemte seg imidlertid, og anket til lagmannsretten, uten å få medhold. En videre anke til Høyesterett ble også avvist. Senere har Tjøntveit satt fram begjæring om ny takst, denne gang til tingretten i Nedre Telemark. 16. april avviste tingretten dette kravet, men Tjøntveit vil anke videre.

Etter at lagmannsretten og Høyesterett hadde avvist Tjøntveits anker over taksten, ble det holdt såkalt løsningsmøte i tingretten i Aust-Agder fredag i forrige uke.

Før det hadde imidlertid Tjøntveit saksøkt Kristen Gundersen og krevd ham for 12 millioner i motregning. Denne motregningen vil Tjøntveit bruke i forbindelse med oppgjøret for Hesthagen Gård, slik at det er Gundersen som skal skylde ham penger. Tjøntveit har saksøkt Gundersen for 12 millioner, men Aust-Agder tingrett avvist kravet ved en som fra 25. februar i år. Denne avgjørelsen har også Tjøntveit anket. Fristen for å betale ankegebyret gikk ut tirsdag. Det er uklart om Tjøntveit har betalt gebyret.

Bankgaranti ikke tilstrekkelig

I forsøket på å få gården tilbake har Thor Tjøntveit tilbudt Gundersen å stille en bankgaranti på seks millioner for å få overskjøtet eiendommen. Dette mener retten ikke er tilstrekkelig, og krever at Tjøntveit skal betale kontant.

Retten, det vil si tingrettsdommer Jan Atle Hansen, har i sin avgjørelse lagt vekt på at Gundersen har krav på å få avklart betalingsformen før han iverksetter de omfattende praktiske tiltakene som skal til ved å flytte. Retten har derfor gitt Tjøntveit halvannen måned til å ordne finansieringen.

Misbruker rettsapparatet

Aust-Agder tingrett avviste en sak fra Thor Tjøntveit. Begrunnelsen er at han åpenbart misbruker det norske rettsapparatet.

Det var i forbindelse med et krav mot sin tidligere medarbeider i USA, Patricia Long, at tingrettsdommer Øyvind Strand, brukte tvistelovens bestemmelser og avviste kravet fordi det var misbruk av rettsapparatet. Tjøntveit anket, men klarte aldri å betale ankegebyret i tide for å få saken fremmet for lagmannsretten.

Ikke i tide

Tjøntveit har så mange saker gående at det trolig er saksantallet som gjør at han ikke rekker å betale i tide. Han har for øvrig saksøkt Aust-Agder tingrett gjennom et søksmål ved Oslo tingrett.

Tjøntveit ble også dømt for norgeshistoriens største momsunderslag, og han har gått konkurs både personlig og med selskaper han har eid og drevet.

Thor Tjøntveit svarte i går ikke på vår henvendelse, og Kristen Gundersen ønsker ikke å kommentere saken.