KRISTIANSAND: Det var i august i fjor at en person tok seg inn i lokalene til et firma i Vennesla. Vedkommende hadde over tid observert hvordan eierne i firmaet plasserte nøkkelen under matta da de forlot bygningen. På et tidspunkt tok han seg inn i lokalene, fant fram kontonummer, passord og kodegenerator.

Tiltalte sa seg villig til at hans konto ble benyttet som mottakskonto mot at han fikk 70 prosent av gevinsten. De resterende pengene gikk til mannen som gjennomførte selve tyveriet og en tredjeperson som fikk en liten andel.

Pokerspill

I retten hevdet tiltalte at det ble sagt at pengene stammet fra pokerspill, men retten trodde ikke på denne forklaringen.

Dessuten opplyste den medtiltalte mannen at tiltalte var fullt klar over at pengene stammet fra tyveriet.

— Utrygghet

I straffeutmålingen har retten lagt vekt på at tyverier av denne typen utgjør et stort samfunnsproblem som skaper utrygghet utover dem som direkte rammes. Retten mener det også er straffeskjerpende at det dreier seg om et betydelig beløp, og at tyveriet var planlagt og ble gjennomført i firmaets nettbank.

— Et tyveri av en slik karakter er etter rettens syn av en mer alvorlig karakter enn tyveri av kontanter, skriver retten.

Erstatning

25-åringen er tidligere straffedømt to ganger for grovt tyveri. Retten mener det er skjerpende at han ikke avstår fra kriminelle handlinger. I formildende retning legger retten vekt på at tiltalter var medvirker og ikke gjennomførte verken tyveriet eller transaksjonen.

Også 25-åringen er dømt til å betale firmaet tilbake de 144.000 kronene som det ble stjålet.

Den medtiltalte er allerede straffedømt for tyveriet og idømt erstatningsansvar.