KRISTIANSAND: Spesielt i jula lavet snøen ned over Sørlandet, kanskje mest til glede for sørlendinger som ikke er bortskjemt med hvit jul. Men hvit jul og snøvær førte til en travel jul for brøytemannskapene i Kristiansand. Såpass travel at brøytebudsjettet sprakk så det sang.

— I fjor brukte vi 2,4 millioner for mye. Totalt brukte vi 21,65 millioner kroner, forteller Odd Kristiansen, brøytesjef i Kristansand kommune, til fvn.no.

Og det er vanskelige avveininger som må gjøres når busjettet er oppbrukt, og snøen fortsetter å falle.

Må gjøre nøkterne vurderinger

— Vi har jo et budsjett vi må forholde oss til. Men kommer det mye snø så må vi jo ta det. Vi har en forståelse med rådmannen at vi får etterbevilget disse pengene, påpeker Kristiansen.

— Da går vel dette utover noe annet?

— Ja, rådmannen må jo ta penger fra et annet sted, men hvor han tar det fra må du nesten spørre han om.

Kristiansen påpeker at de tross alt ikke kan sette seg på kontoret og si at budsjettet er oppbrukt.

— Men vi må være nøkterne i våre vurderinger. Og det er ofte da vi opplever at vår vurdering kolliderer med menig manns oppfatning av hva som er godt eller dårlig brøyta, forteller Kristiansen.

Travel start på nyåret

Veinettet i Kristiansand er inndelt i en a-standard og en b-standard(med unntak av Kvadraturen, som har egne føringer for brøyting). A-standard-veiene er gang -og sykkelstier og hovedveiene. De blir brøytet ved snøfall på tre til fem centimeter. Bussveiene blir i tillegg saltet. De øvrige veiene er merket med b-standard. Der blir det først brøytet etter at det har kommet 12-15 centimeter snø.

— Og hvis det da for eksempel slutter å snø før det har kommet så mye, så blir snøen kjørt ned sånn at det blir en såle. Og når bilene da bryter igjennom denne sålen, så kan det bli vanskelig å kjøre. Og det er som regel når det skjer at folk ikke er så fornøyd med vår brøyting, forteller Kristiansen.

Også starten på det nye året har vært travelt for brøytemannskapet.

— Vi bruker nok mer penger enn vi hadde planlagt, konstaterer brøytesjefen.

Har forståelse for at folk klager

Han føler at de begynner å komme à jour med brøytingen, og at tingenes tilstand nå er tilfredsstillende.

— Når vi er ferdig med denne dagen skal vi ha fått ryddet boligveiene. Det kan selvsagt være enkelte småting å pirke på, men det er ikke det store, sier Kristiansen.

Brøytesjefen har forståelse for at enkelte klager på brøytingen innimellom.

— Det er alltid en vanskelig vurdering, for vi skal jo ikke bruke for mye penger, samtidig som det må være fremkommelig. Det er nok alltid noen som kan hevde at det skulle blitt brøytet før, påpeker Kristiansen.

— Det er kanskje vanskelig å gjøre alle til lags hele tiden?

— Ja, det er vanskelig.