Saken om samlokalisering av Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), Pasientreisetjenesten og Prehospitale tjenester begynte reelt sett allerede i 2007. Bare de siste månedene har det vært gjennomført 25 møter, og det er laget store utredninger om alle tenkelige tema i saken. Etter at styret i sist møte vedtok samlokalisering, hadde sykehuset fått inn over 20 tilbud på lokaler på Sørlandet som kunne brukes. Det beste alternativet lå i Lillesand, hvor lokalene står klare til innflytting.

Derfor anbefalte sykehusdirektør Jan Roger Olsen styret å velge dette. Først ute i debatten var Eyolf Bakke, Grimstad (Frp):

— Dette er en veldig vanskelig sak. Spenning ved den symbolikken som ligger i å flytte fra Arendal er det stor kraft i. Jeg skulle ønske en kunne overse den i en så alvorlig sak, sa han og uttrykte støtte til å flytte til Lillesand.

— Jeg får ikke tak i hvorfor det skal flyttes til Kristi…, nei, Lillesand. Jeg trodde nærhet til sykehus var viktig i forhold til faglig kvalitet, sa May Britt Lunde som representerer Ap i Tvedestrand.

Harald Reiso, Arendal, foreslo å utsette hele saken:

— I eksisterende forslag seg ikke jeg noen tiltak som kan bedre tjenesten. Det å flytte dette ut av sykehusmiljø kan svekke den faglige kvaliteten, og kvalitet er mitt viktigste poeng. Dessuten skaper det å flytte til Lillesand enda en unødvendig konflikt i organisasjonen.

Overlege Lena Bredde har 15 års erfaring som lege på ambulansehelikopter, brukes som faglig rådgiver og har de siste månedene tjenestegjort i FNs internasjonale styrker for medisinske innsats i Tchad, blant annet med helikoptertjeneste. Hun gikk gjennom en grundig analyse av om det er faglig forsvarlig å flytte AMK ut av sykehuset, og hadde et enkelt svar: JA!

Reiso fortsatte: Jeg synes ikke Sørlandets posisjon blir styrket ved å flytte AMK ut av sykehusmiljøet til Lillesand.

Camilla Dunsæd fra Kvinesdal: - Det er ikke noen faglige argumenter for å la AMK ligge nær et sykehus.

— Det er mulig det er fordi jeg er fra Aust-Agder, men jeg føler ikke dette er riktig. Jeg får litt vondt inni meg når vi skal legge AMK et nytt sted, sa Lunde.

Jan Oddvar Skisland manet til å holde diskusjonen om Aust- kontra Vest-Agder utenfor, men tilføyde:

— Det blir fort symbolverdi når man flytter arbeidsplasser, sa han.

Styreleder Peder Olsen mente det kunne vært grunnlag for å legge AMK andre steder, men valgte å støtte Lillesand.

Direktør Olsen konstaterte at AMK må ut av lokalene i Arendal, de holder ikke mål. Det samme gjelder lokalene for Prehospitale tjenester i Kristiansand. Når i tillegg styret også vil ha inn Pasientreisetjenesten sammen med disse to, anmodet han styret om å vedta Lillesand.

Sju av representantene stemte for, en stemte blankt og to stemte mot.