KRISTIANSAND: Det er Agder Energi som har bestilt en svær hetvannskjel på 25MW av Skåland Rør&Industrimontasje AS som skal brukes i forbindelse med fjernvarmeanlegget ved Returkrafts splitter nye søppelforbrenningsanlegg på Langmyr.

Kjelen veier nesten 70 tonn, er nesten fem meter høy og nesten ti meter lang. Det vil skape utfordringer i trafikken mandag ettermiddag.

Kjempeeffekt

– Kort fortalt er det en stor kjele med effekt på 25 megawatt. Kjelen sender ut varmt vann på det eksisterende fjernvarmenettet i Kristiansand, forteller Tom Moen i Skårland Rør & Industrimontasje, som leverer den gigantiske kjelen.

Den massive kjelen kommer inn med MS «Superspeed» tidlig mandag, men på grunn av størrelsen blir den stående på havna fram til klokka 22. Senest klokka 08 på morgenen må kjelen være på plass ved sitt nye hjem.

Tar mange timer

– Vi vet ikke hvor lang tid det tar, men garantert minst fem timer, mener Moen. Kjelen skal være omentrent den største i sitt slag på norsk jord.

På grunn av dimensjonene kan kjelen ikke transporteres langs riksvei 9 til Langemyr. Transporten vil gå gjennom Dronningensgate og oppover på østsiden av Otra, til Mosby og deretter nedover riksvei 9 til Langemyr.

Både Statens vegvesen, politiet og Kristiansand kommune er involvert i transporten.

Blir backup

Prosjektleder i Agder Energi, Arnfinn Brubakk, venter på mandagens leveranse.

– Den skal i utgangspunktet stå som backup for søppelforbrenningsanlegget. Dersom de får problemer trenger de en kjel med rask oppstartstid, forteller Brubakk.

Etter planen skal oljekjelen, som er produsert ved det danske firmaet Danstoker, bli satt i drift i oktober.