Hans Otto Lund (Høyre): — Dette er det 13. kommunebudsjettet jeg er med på. Jeg har aldri vært stoltere. Nå driver vi politikk igjen i byen. Det er et historisk budsjett, vi står for et fundamentalt skifte. Eiendomsskatten skal begynne å gå nedover. Samtidig vrir vi pengebruken slik at vi styrker helse og sosial. Eldre og pleietrengende er viktig å prioritere. Dette er begynnelsen. Mer kommer de neste fire årene.

Mette Gundersen (Ap): - For åtte år siden sto jeg i bystyret og snakket om en ny tid i byen. Hva har vi fått nå? De borgerlige legger fram et budsjett for mindre likestilling, mindre mangfold og mindre modernitet. Dette er noe helt annet enn Aps løfter om en mangfoldig og blomstrende by. Vi tror folk ønsker å spleise og legge ut for hverandre. Derfor øker vi eiendomsskatten for å få råd til fellesoppgavene. Vi er ikke for kontantstøtte og kutt i kultur. Når jeg hører de borgerlige blir jeg enda mer overbevist om Aps viktige rolle i opposisjon. Vi skal være vaktbikkje.

Tor S. Utsogn (Frp): - For første gang er Frp med et forpliktende flertall i Kristiansand. Mette Gundersen sa i valgkampen at hun skulle gjøre alt som sto i hennes makt for å hindre oss i posisjon. Derfor smaker det ekstra godt å stå her. Vi legger fram et historisk budsjett. For første gang på 20 år skal eiendomsskatten ned. Dette budsjettet er første bevis på kursendringen vi står for.

Dag Vige (Venstre): - På en dag som denne kan det være riktig å minne om at Kristiansand er en del av verden. En by i verdens rikeste nasjon. Vi har verdens beste velverd, verdens laveste arbeidsledighet. Derfor må vi være ydmyke. For oss i Venstre handler budsjettet om å skape en inkluderende, opplevelsesrik og miljøvennlig by. Våre hovedsatsinger er helse og omsorg, oppvekst, kultur og Kvadraturen.

Vidar Kleppe (Dem): - Dette er det minst spennende budsjett siden 80-tallet. Flertallet bestemmer. Det mest spennende har vært hvor uenig Høyre er med seg selv, hvor de gamle har kommet på banen mot de nye politikerne. For Demokratene er det eldre og pleietrengende først. Vi skal bygge tre nye sykehjem og vi øker med 80 millioner i året til drift. Om vi har penger? Ja, selvsagt, sa Kleppe, som vil selge kommunens andel av søppelanlegget på Langemyr for 760 millioner kroner.

Odd A. Salvesen (Pensjonistpartiet): - Vi er en del av flertallet, og jeg vil takke for at vi har blitt lyttet til, selv om vi er små. For oss har den nye avgiften for forhåndskonferanse i Teknisk etat vært viktig. Hedigvis får vi vekk den avgiften.

Harald Hageland (SV): - De borgerlige viser mistillit til offentlige ansatte. Det er kommersialisering og privatisering det handler om i et forsøk på å drive billigere. Det er lett å drive billigere. Velg billigste anbud, alltid. Ikke stil krav om tarifflønn eller helse, miljø og sikkerhet. Tving syke til å gå på jobb. Billigere ja visst, men bedre? Nei.

Hans Petter Horve (MDG): Aldri har trusselen mot klimakrise og global oppvarming vært større. Kristiansand kommune har et kjempeansvar. Vi har mange gode planer om klima og miljø. Ord må bli handling. Derfor må vi prøve gratis buss. Derfor må vi få ned bilismen. Det nye flertallet går gal vei – også i sin iver etter å privatisere kommunale tjenester. Vi i De Grønne går verken til høyre eller venstre, vi er foran i politikken. Nå må miljøsaken i fokus.

Ellen Rudnes (Rødt): - Vi er for Aps økning i eiendomsskatt på 12 millioner kroner i året. Den private rikdommen øker, mens den kommunale fattigdommen tiltar. Jeg tror folk ønsker at det offentlige løser omsorgsoppgavene godt. Rødt har greid å lage et eget budsjett. Vi fokuserer på de fattigste og lavinntektsfamiliene. Vi må øke sosialhjelpen til disse, vi må gjenninnføre lønnsgradert betaling i barnehagene og vi må ha gradert betaling i kulturskolen, blant annet.