KRISTIANSAND Flere bilister har tipset fvn.no om mopedister som kjører inntil eller krysser den gule midtlinjen for å komme seg forbi køen. Ofte oppstår trafikkfarlige situasjoner når trafikk kommer imot.

Fvn.no tok turen ut i morgentrafikken på fylkesvei 456 ved Storeneset for å dokumentere forholdene. I løpet av de 30 morgenmørke minuttene kameraet filmet, ble flere potensielt farlige situasjoner dokumentert.

– Når man lager ny vei får vi større kødannelse og flere enn til vanlig benytter tohjulinger for å komme fram. Hele veien til Flekkerøy er dette et problem og det er spesielt mopeder vi får klager på. Enkelte kjører uaktsomt i trafikken, og kjører forbi biler både på høyre og venstre side av køen, sier Yngvar Aas, leder for trafikkavsnittet ved Kristiansand politistasjon, til fvn.no.

Politiet har fått henvendelser fra flere bilister som misliker forholdene. Det er mopeder og ikke motorsykler som vil forbi de lange bilkøene.

– Køen glir gjerne litt fremover og da kan man fort få farlige situasjoner når man foretar forbikjøringer, spesielt på høyre side av køen, sier Aas. Da fvn.no var ute i morgentrafikken for å dokumentere forholdene, ble det bare observert forbikjøringer på venstre side av køen.

Ifølge Aas er det vanskelig å slå til mot uaktsom mopedkjøring.

– Om vi ser forbikjøringer hvor mopedistene utgjør en fare for seg selv eller andre så kan vi reagere med å stanse dem. Da vil vi i utgangspunktet reagere med å anmelde dem etter veitrafikkloven for uaktsomhet. Vi må vurdere situasjonen og har det skjedd over distanse, kan patruljen ringe juristen som vil vurdere å beslaglegge førerkortet, sier Aas.

Også forsikringsbransjen ber mopedistene om å ta det med ro.

– Det er veldig viktig at mopedistene er klar over at de er ansvarlig for skade som oppstår om man kjører i strid med trafikkreglene. Man er ansvarlig for den skadelidende og opp mot bilistens forsikringsselskap, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland ved If Skadeforsikring, som er størst på forsikring i Norge.

Uaktsomhet kan også påvirke personskadeforsikringen.

– Jeg har lyst til å fokusere på at man utsetter seg selv og medtrafikanter med en høy risiko. Mopedistene er en myk trafikantgruppe og ved å treffe en større bil så kan dette også få konsekvenser for personskadeforsikringen, sier Vennesland.

Tall som fvn.no har innhentet fra Forsikringsnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at det i fjor ble meldt inn 11 trafikkuhell knyttet til forbikjøring med mopeder. Det medførte utbetaling på 264.000 kroner. På landsbasis ble det meldt om 141 saker og utbetaling på 2,79 millioner kroner.