KRISTIANSAND: — Jeg var inne på skolen, men ikke med på å brenne, fortalte den 16 år gamle jenta fra Vågsbygd i Kristiansand tingrett i går.

— Det var de to andre som tente på, forklarte 16-åringen, som er tatt hånd om av barnevernstjenesten og flyttet til en annen del av fylket etter skolebrannen.

I politiavhør har jenta tidligere sagt at hun også tente på noe, men at hensikten ikke var at det skulle bli så mye. I tingretten nektet hun straffskyld.

I retten i går forklarte de to tiltalte seg ulikt om sin rolle i forhold til brannen.

Fyrte narkobrosjyrer

Den tiltalte 15 år gamle gutten lenket på sin side jenta til brannen:

— Hun tente fyr på noen narkotikabrosjyrer og kastet dem rundt, fortalte 15-åringen.

Han erkjente selv å ha tent på en korktavle med beskjedlapper som hang like innenfor døren der de brøt seg inn på lærernes arbeidsrom. Han tente også på et gardin.

I tingretten fortalte han at det var bare for å irritere den nå 14 år gamle gutten som var med de to andre på innbruddet.

— Han hater brann, så jeg ville bare stresse ham. Han slukket begge disse brannene fort, fortalte 15-åringen.

- Satte fyr på ting

Straffesaken mot 14-åringen er henlagt. Han forklarte seg i retten i går som vitne. Han forklarte at begge de to tiltalte ungdommene hadde tent på inne på skolen:

— Alle tre var enige om at vi skulle inn på skolen for å skaffe penger. Så begynte de å sette fyr på ting. Begge brukte lighter. Han tente på korktavla og et gardin, mens hun kastet en røyk inn i eller tente på en bokhylle. Hun var også lenger inne i lokalet. Ingen andre var der inne. Det var der det ble kraftig brann, fortalte 14-åringen.

Han har forklart til politiet to ganger tidligere at 15-åringen tente på to gardiner. Den ene gangen forklarte han at han kastet gardinet inn under en bokhylle. Dette gikk han tilbake på i tingretten i går.

Kunne brent inne

De tre stakk opp i lia ved Kjerrheia og var vitne til at flammene tok tak inne i skolebygningen. 14-åringen løp ned og inn for å slukke.

— Jeg fant ikke veien ut igjen, men 15-åringen kom med en pinne slik at jeg fant tilbake til døra, forklarte vitnet.

— Jeg hjalp ham ut. Han kunne ha brent inne, forklarte 15-åringen.

De to tiltalte ungdommene erkjenner ikke straffskyld for skolebrannen.

— Begge tente på. Alt kom ut av kontroll. Jeg tror ikke det var tenkt så mye på konsekvensene, forklarte 14-åringen.

Den branntekniske rapporten viste at det var tre branngroper innenfor inngangspartiet hvor det hadde brent ekstra lenge og dypt ned.

— Det er ingen naturlig tennkilde til brannen. Brannen er påsatt ved åpen ild i en eller annen form, forklarte branntekniker Anne Line Laache i tingretten.

Seks millioner

Det endelige økonomiske omfanget etter brannen er ikke klart. Anslaget er på seks millioner.

I går viste aktor Jarle Rudi til foreløpige tall på utbedringene av skolen:

— Foreløpig er det dokumentert snaue 2,4 millioner kroner, men det er ikke på langt nær alt, sa Rudi.

I dag avsluttes saken. I prosedyren vil det stå sentralt om brannstiftingen var forsettlig eller om det var uaktsomhet. Det er sentralt i forhold til erstatningskravet mot de to ungdommene. De to er også tiltalt for innbrudd, tyveri og hærverk på Åsane skole 15. november i fjor og andre kriminelle forhold natten da Fiskå skole brant. Dette har de delvis erkjent. 14-åringen var med dem også på Åsane skole der det ble stjålet flere tusen kroner, flere bærbare pc-er og ødelagt utstoppede fugler og dyr.

— Vi gjorde det bare for «fuck», forklarte jenta som syntes det var «litt morsomt» å ødelegge de utstoppede dyrene.

Den 16 år gamle jenta erkjente i tingretten i går ransforsøk mot Joker-butikken i Kronprinsens gate fredag 17. desember i fjor. Ifølge politiet ranet hun fordi hun skyldte noen penger. Dette ville hun ikke svare på i retten.

svein.versland@fedrelandsvennen.no