KRISTIANSAND: — Klart det er viktig, vi må vise solidaritet og omtanke for andre, det er jo det det handler om. Irene Dotterud prater som en foss, er brennende engasjert og går selvsagt i 1. mai-toget i Kristiansand. For halvannet år meldte hun seg inn i fagbevegelsen.

Engasjert

— Det var jo helt naturlig. Jeg har alltid vært politisk engasjert, og da måtte jeg jo være med, sier Irene.

I markeringen i går gikk hun under parolen «Utdanning ut av GATS».

— I forhandlingene i WTO presser Norge u-landene til å privatisere sine tjenestesektorer. Norge har presset flere land til å legge sine utdanningssektorer under GATS-avtalen, og vi mener det ikke er gjort for å hjelpe landene ut av fattigdommen, men heller i samarbeid med næringslivet for å skape høyere profitt, mener Irene. Kristiansandsjenta er svært engasjert i Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon. Her er hun lokallagsleder og i tillegg landsstyremedlem.

— Dette handler jo om solidaritet med fattige mennesker over hele verden, og det passer derfor godt inn med en egen parole her i 1. mai-toget, sier Irene.

— Kan du forresten Internasjonalen?

— He-he{hellip}ja, jeg kan første vers, og refrenget, selvsagt.

— Det er ikke flaut å synge den, da?

— Nei da, men jeg er litt tonedøv.

Irene Dotterud tror nok det er mer pop blant de unge på hennes egen alder å være medlem i Unge Høyre enn i arbeiderbevegelsen.

— Kanskje de har klart å gi et mer ungdommelig tilbud, men det finnes jo en mengde alternativer her også ved å være med i ulike organisasjoner. Da kan du jo bare se på Press Redd Barna for eksempel, smiler hun.

— Men hva er det viktigste for deg når du er med og markerer denne dagen?

— Det er at jeg en dag vil kunne si at Norge er et snilt land. Vi har masse svin på skogen som vi må få unna før vi kan si det. Ett eksempel er den inhumane våpenpolitikken vi har. Da tenker jeg på klasebombene som ble solgt fra Norge til USA, som igjen videresolgte til Israel, argumenterer Irene mellom paroler og hornmusikk som ankommer Øvre Torv.