bykle: Skal noen kalles Mr. Hovden eller Hovdens gentleman, så er det Ole P. Bruun.I 27 og et halvt år har han vært i symbiose med Høyfjellshotellet på Hovden, som offisielt nå heter Quality Hovden. Vi kaller det «høyfjellshotellet» vi.Hotellet, formet som en snøkrystall, ble tegnet av legendariske investor og Hovden-utbygger Carl Ragnar Carlsson.På slutten av 1970-tallet var høyfjellshotellet eid av en mengde aksjonærer. I 1981 var eierne redusert til nåværende Oslo-ordfører Dietlev Simonsens rederi, Knut Øslebø fra Kristiansand, svenske Sten Hermansen og daværende soussjef Ole P. Bruun.I 1984 eide Bruun 88 prosent av aksjene i Hovden Høyfjellshotell og i løpet av 1990-årene ble han eneeier.Nå har Bruun solgt hotellet sitt — «til en pris kjøper og selger er godt fornøyde med.» Ole Bruun, med Prytz til mellomnavn etter morfaren, er diskresjonen selv. Det gjelder så vel på andres som på egne vegne. Den blide, korrekte, men likevel så uhøytidelige Ole Bruun - hvem skulle ha trodd at han en gang ble sett på som familiens sorte får.«Han har en pen stamtavle, men resten er ikke så bra,» sa slekta om Ole da han som 13-åring begynte i hotell- og restaurantbransjen på Carlton i Lillestrøm. Det hjalp lite at det var slekta selv som hadde hjulpet pågående Ole inn i denne påstått, utsvevende, alkoholiserte og røykfylte bransjen gjennom farens vennskap med hotelleier Osvald Høstmeldingen. Far til Ole var lensmann, moren lege og hans søsken hadde eslet seg inn i respektable yrker som lærer og lensmann. Noen prester var det i familien også.I dag er Ole P. Bruun like høyt respektert som resten av slekta. Og så sunn som han er:- Jeg har aldri vært borte fra jobben på Hovden en eneste dag siden jeg kom hit i 1977. Så det må være veldig sunt å leve med røyk og alkohol og natteliv og alt det der, sier Ole Bruun med et aldri så lite snev av stolthet i stemmen. I parantes bemerket - Prytz-navnet bruker han ikke. Det ble for tungvint allerede da han gikk på kokkeskolen i sin grønne ungdom. Loen - Manitoba

Ole Bruuns meritter før han havnet på Hovden er så mange og vide at her serveres bare kortversjonene. Kokkelærling på Frascati i Oslo, servitør og kokk på Grand Hotell i Harstad, servitør på ærverdige Alexandra i Loen - der det var så hektisk at hadde de 250 spisegjester en dag, så var det en særs rolig arbeidsdag. Park Hotell i Sandefjord, et år i Tyskland for så å havne som restaurantsjef i golfklubben St. Charles Golf and County Club i Winnipeg, Manitoba, Canada. - Der var det «high society», minnes Bruun. Hvis et medlem ikke la igjen nok penger der, fikk han avregning ved årets slutt!I to år var Ole P. i Canada. Der skjønte han raskt at det ikke alltid var så lett å ha tilknytning til to verdensdeler. Heldigvis nådde rykter om Hovdens fortreffelighet han på den andre siden av Atlanteren. Ole Bruun pakket koffertene og i 1977 fikk han jobb som soussjef på Hovden Høyfjellshotell. En håpløs tittel, synes Bruun. Det gode liv

— Jeg har alltid likt å kalle meg bare Ole på Hovden. Det håper jeg at jeg kan fortsette med, sier Ole. For som vi innledningsvis har nevnt - Ole Bruun forblir på Hovden for å utvikle hyttekonseptene sine videre. Bruun har til sammen 54 utleiehytter fordelt på hans heleide Hovden Hyttepark og gamle Sportellet som han driver fifty-fifty med hotelleier Johan Straand i Vrådal.- Jeg holder nå på med reguleringsplanarbeide for å få bygget flere hytter. Vi ønsker også å bygge flere leiligheter på Hovden Høyfjellsenter, sier Bruun. «Vi» inkluderer så visst hans kjære fru Kari. Hun er regnskapsfører, lønningsarbeider og mye annet bak driften av høyfjellshotellet. Ole og og Kari har funnet det gode liv på Hovden. De giftet seg i 1981 etter å ha møtt hverandre noen år tidligere på reiselivsmessa på Sjølyst. Kari var annonseselger i Arbeiderbladet. Ole skulle selge Hovden. Det ble det god butikk av. De dro sammen til Hovden. Kjøpte seg hytte som de bodde i, men bygde seg hus da de fant ut at et skikkelig hus var tingen siden de trivdes så godt på Hovden. Bildilla

I 1983 kom sønnen Thor Henrik til verden. Unge Bruun stortrives Hovden, er en habil brett- og alpinkjører, men kommer ikke til å gå i farens fotspor. I så fall blir det heller i «sporene» etter farens biler. Bruun jr. har bildilla og utdanner seg som bildesigner. Farens bildilla gir seg utslag i sansen for store, spreke biler. Ole P har kjørt Audi Quattro i 20 år og venter nå på sin nye A6. Han har hatt 25 privatbiler. Blant dem er en vakker Buick Riviera Convertibel 1982.- Jeg har nok kjørt en million kilometer - og vært på hotellet i 10.000 dager, sier Bruun og røper en viss sans for å leke med tall. Enkelte av medienes leker med tall har han derimot lite sans for. Vi snakker om ligningstallene - der Ole P. Bruun ofte har tronet helt på toppen over Bykles rikinger. For husfredens skyld lar vi dette ligge nå.Som et apropops til husfred kan vi nevne at den 1,92 meter høye Ole av og til måttet gjenopprette på høyfjellshotellet selv. Med store avstander og drøye ventetimer på Lovens Lange Arm, har Ole på Hovden måttet bruke nevene til annet enn håndhilsen når enkelte gjester har fått seg litt for mye innabords og begynt å leke cowboy.Ole Bruun er en habil skytter. Hvert eneste år er han å finne på jakt etter reinsdyr inne i fjellet mellom Hovden og Suldal. Hvor mange reinsdyr han har skutt, er ikke noe interessant tema for Bruun, men siden vi maser om et tall - omtrent 50. Reinsdyrjakta lærte han av sin gamle vaktmester Dreng Breive.- Han fulgte meg inn i terrenget og sa hvor jeg skulle gå. Så var jeg i gang.- Lærte han deg å slakte også?- Nei, det gikk greitt for en kokk vet du. Beina sitter på samme sted om det er en rein eller kukalv..- Tør du bli gammel på Hovden?- Det tør jeg. Her er veldig godt å være og vi bor i en velutviklet kommune. Hovden står foran en rivende utvikling og jeg er veldig glad for at vi nå har fått grønt lys av myndighetene for å bygge ut Breive, sier Ole på Hovden - for på Hovden kan det bare gå en vei, framover!johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no