KRISTIANSAND: Til nå har ikke KrF-ledelsen villet kommentere spesielt Carl I. Hagens utspill i forrige uke om at han er villig til å trekke seg hvis det er hans person som er til hinder for bredt borgerlig samarbeid.

Dagrun Eriksen, som er første nestleder i Kristelig Folkeparti og andrekandidat for partiet i Vest-Agder, sier til Fædrelandsvennen at Hagen kan trekke seg så mye han vil. Det hjelper ikke.

— De politiske forskjellene mellom Frp og KrF vil være de samme med Siv Jensen. Det er en total misforståelse å tro at dette handler om personer. Det handler om politikk, mener Eriksen, som kaller Frp et høyre-populistisk parti det er umulig at KrF ensidig kan binde seg opp til.

— Men hvordan har du tenkt at Bondevik skal fortsette da? En eller annen avtale må dere ha med Frp.

— Vi legger opp til samme som forrige gang. Da sendte Frp 54 spørsmål som vi besvarte. Det kan vi gjøre igjen etter valget. Vi kan forplikte oss på noen saker, sier Eriksen, som samtidig understreker forskjellene mellom Frp og KrF.

— Vi er fundamentalt uenige med Frp om bistand, ruspolitikk, distriktspolitikk, bio- og genpolitikk med mer. Det er en åpen og ærlig politisk analyse som ligger til grunn for vårt forhold til Frp, sier hun.

Eriksen minner om at KrF som sentrumsparti er avhengig av å balansere forholdet til høyresiden. Derfor kan ikke partiet binde seg opp til et forpliktende samarbeid med Frp i Stortinget eller et samarbeid i regjering. KrF må ha muligheten til å gå til begge sider, og regjeringen KrF sitter i må balanseres mot sentrum.

Siv Jensen sier at hun blir lei seg av å høre KrF-ledelsen.

— Vi har hele valgkampen snakket om behovet for borgerlig samarbeid. KrF har brukt hele valgkampen til å fokusere på forskjellene på borgerlig side. Jeg skjønner det ikke. Nå må vi snakke om det som samler hvis vi skal vinne valget og hindre rødgrønt flertall, sier Jensen.

Se også Debatt side 25