Med et tau festet til en kano klarte Sirdal brannvesen å fire skoleklassen over de frådende vannmassene klokken 15.30. Da hadde de 16 elevene og to lærerne fra niende klasse ved Tonstad skole sittet isolert fra omverdenen siden 14 år gamle Runar Tjomlid oppdaget flommen klokken 06. — Jeg var først oppe i dag tidlig. Elva var blitt kjempehøy. Vannet fosset forbi, sier Tjomlid til Fædrelandsvennen.

Sterk strøm

Øya som skoleklassen satt værfast på ligger i elva Sira to kilometer nord for Tonstad sentrum. Elevene og lærerne var på overnattingstur i to lavvoer da de ble overrasket av nattens kraftige regnvær.

I går ettermiddag kunne skoleklassen vasse over fra elvebredden til den ene siden av øya, men da de skulle hjem onsdag fomiddag var vannstanden altfor høy. Å ta seg over ved svømming var utelukket. Til det var strømmen for sterk.

Foreldrene varslet

Brannvesenet tok seg fram til stedet hvor avstanden over var smalest. Derifra kastet de over en livline som skoleelevene holdt seg fast i da de ble firt over. På trygg grunn ved elvebredden stod rektor Terje Kydland og gav alle sine elever et klapp på skulderen.

— Jeg er lettet. Elevene har hatt det bra, sier han.

Med mobiltelefoner fikk lærerne varslet skolen og foreldre. Mens de ventet på redningen skal elevene hatt det etter forholdet bra. Men lykken var stor da de endelig kunne sette beina på trygg grunn onsdag ettermiddag.

— Nå gleder jeg meg til å komme hjem, få god mat og en god seng, sier Ingvild Josdal (14).