BIRKENES: — Dette er blitt mer populært enn vi hadde trodd. Det har tatt helt av, sier Tellef Rislaa (64). Sammen med sin samboer Wenche Bakken (59) plukker han sommerens siste svarthyllblomster for å lage den populære ekstrakten som er blitt en bestselger på restauranter og barer, med eller uten alkohol.Barsjef Per Magnus Haig på Hotell Ernst er full av lovord om denne eksklusive drikken, som er blitt en av bestselgerne i baren. Svarthyllekstrakten fra den lille «kjellerbedriften» i Birkenes var også blant de ti beste i en landsomfattende mat- og drikketevling sammen med gigantene innen norsk næringsmiddelindustri tidligere i år.Vi treffer Tellef og Wenche på et lite nedlagt småbruk på Storemyr i Lillesand. Her har de fått tillatelse av eieren å plukke svarthyllblomster. Det er i siste liten, like før svarthyllen blomstrer av. De to har allerede plukket tusenvis av disse vakre blomsterskjermene som i løpet av tre døgn blir til en ekstrakt som både dufter og smaker av sommer. Deretter er det bare å blande den ut med vann og/eller alkohol og isbiter før den serveres i høye stettglass. I gamle dager ble svarthyll brukt som medisin.Nå er det først og fremst smaken som er blitt så populær, forteller Rislaa. Men han har et prosjekt på gang sammen med en forsker fra Matforsk på Ås, for å finne mer ut om bla. sunnhetsinnholdet i denne drikken. Begynte med hageblåbær

Det hele begynte for to og et halvt år siden. Da var blåbærdyrkeren Tellef Rislaa på et årsmøte blant kolleger. Der fikk han høre om saft av svarthyllblomster. Han dyrker fremdeles hageblåbær på familiegården ved Senumstadfjorden, men nå skal det satses mer på svarthyll. 150 nye planter skal plantes ut, i tillegg til de 90 plantene de har fra før. Men mens Tellef og Wenche venter på at svarthyllplantene deres skal vokse og bli store, har de avtaler med hageeiere i Lillesand og Grimstad om å plukke blomster der.- Vi averterte simpelthen etter svarthyll, og fikk masse svar. Det er også mange som har svarthyll i hagen fra gammelt av, uten at de vet om det, sier Tellef.Det går med 30 store blomsterskjermer på en «kok» som gir 2,5 liter konsentral. De har hatt over hundre kokinger så langt.Det er nemlig litt av en jobb å lage denne drikken. Svarthyllen blomstrer i juli måned og skal plukkes i tørt vær, ellers blir blomstene skjemt. Hjemme på gården blir alle stilker klippet vekk, de gir bitter smak. Så blir blomstene lagt i stålkar med sukker, sitronskiver og vann. Her får de trekke i tre døgn. Så er det inn i eget tapperom der blandingen siles i en tappekjele og fylles rett på en halvliters plastflaske, og korkes. Deretter er det på med etiketten og inn i fryseren.- Alt er håndarbeid. Og vi bruker ikke kunstige konserveringsmidler, derfor må konsentratet fryses etter hvert som vi lager det, forteller Rislaa.Wenche og Tellef jobber sammen om dette. Når svarthyllekstrakten er ferdig, er det hageblåbærenes tur. Og om vinteren hogger de ved.Etter en omvisning i «produksjonsanlegget» i to små rom i kjelleren, godkjent av mattilsynet, serverer de svarthylldrikken ute i hagen, med duft og smak av sommer.