KRISTIANSAND: I går holdt han krisemøte sammen med fungerende fylkesordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden (Ap), arendal sordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) og kristiansandsordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

Hard medfart

De fire møttes på Quality Hotell i Sørlandsparken til en to timer lang diskusjon med ett punkt på dagsorden: Gjenopplive og redde den sterkt medtatte sammenslåingsprosessen. Alle fire innser at dette prosjektet har fått så hard med fart de siste dagene i både Arendal og Kristiansand at det å tenkes helt nytt. Og verktøyet blir altså en folkeavstemning.

Planen til de fire er å avholde avstemningen samtidig med stortingsvalget neste høst. Da skal velgerne i begge fylker få to stemmesedler å velge mellom: Ja eller nei til en sammenslåing av Agder-fylkene.

Helomvending

Med dette har toppolitikerne foretatt en solid politisk helomvending. For både fylke-sordførerne og byordførerne har hittil gått imot folkeavstemning. De har argumentert med at en meningsmåling ikke vil fange opp egdenes holdning til en sammenslåing på en god nok måte. Målingen foretas i disse dager.

Nå ser de at en folkeavstemning er det eneste som kan forhindre et totalhavari for sammenslåingstanken i Aust-Agder fylkesting.

– En avstemning vil dessuten effektivt ta argumentene fra de som hevder at dette har vært en lukket prosess, sier Rolstad Larsen. Hun har vært utsatt for hard kritikk i bystyret fra tradisjonelle allierte, blant andre SV – som har ment at prosessen hittil har vært ført i lukkede rom. Både Torill Rolstad Larsen og Laila Øygarden tror det vil bli mulig å få ja-flertall i en folkeavstemning, til tross for de sterke følelsene som har kommet fram i Arendal bystyre.

Vil kjempe

– Vi må få klart fram at de to fylkene blir slått sammen uansett. Vi må få folk til å innse at dette er vår mulighet til å påvirke en slik sammenslåing, sier Øygarden.

– Det er ikke sikkert folk flest har samme holdninger

som politikerne i denne saken, mener Rolstad Larsen. – Jeg skal i alle fall kjempe det jeg kan for det jeg mener er den beste løsningen for Arendal, sier hun.– Men bryr folk seg nok til å delta i en folkeavstemning?

– Hittil har interessen helt klart vært sterkest hos politikerne. Men jeg tror en folkeavstemning vil få fram et langt sterkere engasjement hos folk flest. Westermoen og Skisland regner et ja-flertall i Vest-Agder som sikkert. Og de håper prosessen mot en fjerning av fylkesgrensen ikke blir forsinket, selv om den egentlige planen var å sende saken fra fyl kestingene til departementet før jul. Nå blir det først neste høst.

– Hvis alt går som vi nå håper, vil ikke denne forsinkel sen få følger for den endelige sammenslåingen. Målet er fremdeles ett Agder 1. januar 2008, sier Westermoen.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no