LILLESAND: — Det er ikke aktuelt å by mer enn 400.000, sier Ingjerd Modal bestemt. Mens ordfører Arne Thomassen er like klar på at 400.000 kroner er en altfor lav sum. Og midt oppi det hele har barnehagen som holder til i huset en meget usikker fremtid.- Nå er det formannskapet som skal avgjøre dette. Men jeg synes at en million kroner må være en riktig pris for den svære eiendommen. Dette er halv pris av markedspris, sier Thomassen.10. juni skal salg av kommunale eiendommer opp i Lillesands formannskap. Som kjent har politikerne i Lillesand tidligere vedtatt salg av det gamle herredshuset i Høvåg, og at pengene skal gå til finansiering av Høvåghallen. I tolvte time kom brukerne av huset på banen. Forslaget fra administrasjonen går ut på at brukerne av huset, som ønsker å skape en stiftelse, blir tilbudt eiendommen for en million kroner pluss omkostninger.- De som ønsker å danne denne stiftelsen har selv fått en takst på huset på 900.000 kroner. Nå har ikke kommunen fått taksert bygget ennå, men har ment at det har en verdi på 1,5-2 millioner kroner, sier Thomassen. - Slår veldig i bordet

— Hvis kommunen står på en million, får de ikke gjøre annet enn å selge herredshuset til andre. Vi kan ikke by dem mer enn 400.000. Det er absolutt maksimum. Jeg synes kommunen slår veldig i bordet her, sier Modal. - De første årene blir det mye vedlikehold. Det er jo tross alt en gruppe lokale brukere som skal betale dette, og det er svært usikkert om vi får tilskudd til å fortsette barnehagedriften. For om vi får kjøpe huset, tar vi på oss driften. Her kan vi ikke gamble.Modal føler at de som nå ønsker å kjøpe huset har bred støtte blant politikerne. Blant dem som har engasjert seg sterkest, er Asbjørg Granli (A), kommunestyremedlem og med i Høvåg Vel.- Det som bekymrer meg mest er barnehagens fremtid. Vi har også en barnehageplan som skal opp. Hvis ikke stiftelsen får overta huset, er jeg redd barnehagen forsvinner. Og da er det plutselig 30 barn som ikke har barnehageplass. Her må vi prøve å strekke oss. Og det er vi i Ap villige til. Men vi er i mindretall. Så vi er avhengige av at noen i flertallet bryter ut. Jeg håper at Høvåg-politikerne er med og hjelper dem, sier Granli.Hun understreker herredshusets stilling som kulturhus for hele bygda. Det har vært rammen om Høvågdager og mange utstillinger. Hun frykter at en eventuell kjøper kan finne på å rive hele huset ned. - Det er ett år til det er verneverdig, sier hun. Stenges 1. juli?

Barnehagen som holder til i underetasjen på herredshuset, drives av Høvåg Familielag. På årsmøtet i fjor ble barnehagen vedtatt nedlagt. Men for ikke å skape vanskeligheter for foreldrene, har to kvinner, Asbjørg Ege og Lillian Skuta, tatt på seg driften nå fram til sommeren. Men 1. juli stenges dørene. Om stiftelsen får kjøpe huset, vil den imidlertid påta seg den fremtidige driften av barnehagen. Blir huset solgt til andre, vil en klausul sikre at driften av barnehagen skal kunne fortsette til mai neste år. Da som foreldredrevet barnehage. Deretter må man kanskje se seg om etter et annet sted å være.Ordfører Arne Thomassen er opptatt av likebehandling.- Vi må være veldig ryddige med tanke på hva andre barnehager har hatt av fordeler fra Lillesand kommune. Vi kan ikke forskjellsbehandle noen. Nå forventer vi vel, før formannsskapsmøtet, at de som vil danne stiftelse kommer på banen og ber om en forhandling på den prisen. Ellers vil jeg for min del avslå det, sier han.