Et stort flertall av de som ferierer med bil i Norge bor hos venner og slektninger, men Solveig og Thor har valgt å være frie og uavhengige og reiser rundt med campingvogn på slep.

— Vi besøker slektninger, vi også. Vi startet ferien med å besøke slektninger i Moss. Men siden vi har med eget hotell, er vi ikke til bry, sier de to når de inviterer oss inn i sin Cabby 58 campingvogn årsmodell 2003. Møkkaværet på Sandmoen denne dagen legger en demper på campinggleden, men de har to katter om bord som de hygger seg med. Den ene av dem, Festus, som de tok vare på da den ble etterlatt av sine eiere på en campingplass i Stavanger i 1997, svinser hele tiden rundt i sofakroken. Solveig og Thor har dessuten vært på veien i mange somre, og de vet at etter regn kommer sol. Og de har flere uker igjen av ferien. Solveig er trygdet, Thor går på attføring etter en operasjon i foten, og de trenger ikke være tilbake i Mandal før i slutten av juli.

Helt typiske norske sommerturister er de ikke. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mens over én million bor hos venner og slektninger, vil knapt 200 000 nordmenn bo på norske campingplasser i sommer. Nesten tre ganger så mange vil leie seg feriebolig eller bo på hotell. Og godt over en halv million vil bo i egne ferieboliger, det vil stort sett si egne hytter.

— Vi hadde også hytte, men den solgte vi da vi flyttet til Mandal for noen år siden. Der bor vi på bondelandet et lite stykke utenfor byen, så huset er også hytta vår. For oss er det viktig at vi kommer oss rundt i landet, og da er campingvogn perfekt, sier Solveig og Thor. Vi tar dem på senga når vi banker på døra deres på Sandmoen en av de siste uværsdagene, for de kom fram sent kvelden før, og det tok tid å parkere vogna. Underlaget var så vått av regn at hjulene sank nedi.

— Det går mye fortere å parkere stabilt når det er godt vær, sier Thor og demonstrerer hvordan han sveiver ned støtteinnretningene ved hjelp av en drill med påmontert dings.

I 27 somre har han og kona vært på veien. De første årene reiste de mye til Danmark, men så fikk de seg katt, og det ble enklere å feriere i hjemlandet.

— Nå har vi to katter, Siri og Festus, og da vi undersøkte i fjor, viste det seg at det koster 1500 kroner å ta med seg én katt inn i Danmark. Det er mye du kan gjøre i Norge for 3000 kroner, forteller de to. Selv om utlandet blir mer og mer populært, ferierer nordmenn flest fortsatt i Norge. 2,8 millioner ferieturer ble foretatt i Norge i 2002. 2,6 millioner turer gikk til utlandet, først og fremst til Spania, Danmark, Hellas og Sverige.

For fem år siden gikk over tre millioner norske ferieturer til Norge og bare 2,3 millioner til utlandet. Hvis ikke trenden snur, er det bare et spørsmål om tid før flere ferierer i utlandet enn i sitt eget hjemland.

For Solveig og Thor er hjemlandet mer enn godt nok. Sandmoen er riktig nok ikke noe paradis i regnværet. Bortsett fra noen tyske, nederlandske og sveitsiske bobiler og en skoleklasse på tur, er plassen nokså ødslig. Men ferietiden har ennå ikke kommet ordentlig i gang, og de vet at de har flotte opplevelser i vente.

— Våre aller fineste ferieopplevelser har vi nok hatt i Nord-Norge. Lofoten er fantastisk, og vi satser på å reise innom der også i sommer. Vi regner med å komme helt til Nordkapp før vi snur. Der hadde vi for mange år siden en av de ferieopplevelsene vi husker aller best. Vi overnattet i telt, det var stiv kuling, og vi måtte holde fast i teltduken hele natta. Det var ei hustrig natt, men i dag er det morsomt å tenke tilbake på. Etter opplevelsen på Nordkapp kjøpte vi oss en combicamp som vi kjørte rundt med i mange år. Deretter ble det campingvogn. Det passer bedre for oss som er godt voksne. Nå regner vi med å ha mange fine campingsomre foran oss. Det får oss nesten til å føle oss litt yngre. I stedet for å gå rundt innenfor husets fire vegger er det godt å kjenne at man er i bevegelse, sier Solveig og Thor Wold før de låser campingvogndøra og drar til Nidarosdomen.

Adresseavisen/fædrelandsvennen