BIRKENES: Knut Wetrhus og kona Anna hører til dem som aldri glemte sin hjembygds kirke, til tross for utvandring til USA i 1928. Kjærligheten til kirken resulterte i en pengegave som ble overrakt av slektninger av Wetrhus på kirkens sommersøndag i fjor. Nå har mesteparten av disse pengene blitt brukt til innkjøp av et nydelig, lite krusifiks.

Alterbildet i Birkenes kirke viser Kristi oppstandelse, malt av Lars Osa som en kopi av Carl Blochs altertavle i Jakobskirken i København. Der står det et krusifiks foran aleret. Og nå har altså Birkenes kirke fått sitt. I går ble det båret inn i kirken, forrerst i en liten prosesjon.

– Dette krusifikset er laget i reformasjonens Tyskland og er nå blitt godkjent for alteret her i kirken av biskopen, forteller sokneprest Leif Møller-Stray.

Knut Wetrhus vokste opp på Erkleiv mellom Ålefjær og Vennesla. Familien var ivrige kirkegjengere. Og selv om Knut dro til Brooklyn alt i 1928, glemte han aldri sin gamle kirke.

I New York jobbet han med broer og andre konstruksjoner i 35 år. Blant annet var han med på anlegget av den store Verrazano Bridge mellom Staten Island og Brooklyn. I tillegg bygget han og brødrene hans mange privathjem på Staten Island, der han selv bodde i de fleste årene i USA.

Han la mye arbeid ned i et eldresenter på denne øya. Det bodde mange skandinaver der. Og han satte opp en liten tømmerhytte i hagen, laget av tømmer fra Norge. Sikkert en trøst for mange norsk-amerikanere med hjemlengsel. Selv bodde han på dette hjemmet de siste fem årene av sitt liv.

Knut – eller Kenneth som han kalte seg i USA – var en allsidig mann. Blant annet laget han fioliner. Og kunne spille på dem også. Han var et ivrig medlem av Our Saviour Lutheran Church. For 10 år siden døde han, 87 år gammel.