KRISTIANSAND — Det er klart at vi her legger press på konsernet, sier Grimstad-ordfører Svein Harberg (H) til Fædrelandsvennen.I går ettermiddag gikk han og hans ordførerkolleger inn for å ta ut mer penger av kraftgiganten. Hittil har de 30 kommunene og Statkraft fått til sammen 400 millioner kroner i årlig utbytte.Men i takt med Agder Energis stigende resultater er det mange ordførere og rådmenn som vil ha mer. Konserndirektør Tom Nysted anslo på møtet årets overskudd etter skatt til 600 millioner. Denne summen mente de fleste ordførerne er et passe utbytte. I tillegg vil de ha 50 prosent av eventuelt overskytende overskudd. KJIP.

  • Vi vil øke utbyttet maksimalt. Vannet renner nedover. Og det vil det fortsette å gjøre, sa Gjerstad-ordfører Odvar Eikeland (Sp).Kristiansand var eneste kommune som gikk inn for å beholde dagens utbytte på 400 millioner, samt halvparten av eventuelt overskytende overskudd. Men fikk tilsvar av Audnedal-ordfører Tønnes Seland (Bygdelista).- Jeg har tidligere sagt at jeg alltid vil gjøre det samme som Kristiansand. Men nå bryter jeg det løftet. For jeg vil ikke være den kjipeste i klassen, sa Seland. Som mente Kristiansand «eser ut av Agder Energis investeringer».- Oppe hos oss merker vi ingenting, la han til.I tillegg til de 600 millionene var det enkelte ordførere som ville ta en milliard av Agder Energis egenkapital og fordele på eierne. En slik pakke advarte økonomidirektøren i Agder Energi, Pernille Gullowsen, mot. Hun viste til at konsernet da vil måtte øke gjelden. - Det er mye penger i en jafs, sa hun. BALANSEGANG.

Det fikk Arendals rådmann Harald Danielsen til å tenne.- Dette har jeg vanskelig for å tro på, sa han og viste til at verdien av Agder Energi har økt betydelig til tross for at eierne har tatt ut 400 millioner i utbytte til nå. - Økonomisjefen snakker som en rådmann. Så jeg kjenner det jo igjen, sa Danielsen som mente selskapet godt tåler at kommunene tar ut mer penger.I sitt eget budsjettforslag til Arendal bystyre har Danielsen allerede basert seg på betydelig større inntekter fra nettopp Agder Energi.Grimstad-ordfører Harberg mener eierne ikke skviset konsernet for hardt i går. - Men det er klart at dette er en balansegang. Og det er ingen tvil om at hvis vi tar hele overskuddet hvert år, så skjøtter vi eierskapet dårlig.Tekst: Vidar Udjusvidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48