Det er første gang kronprinsparet reiser i lag på offisielt besøk til Nord-Norge. Sju kommuner skal besøkes over tre dager, og strekker seg fra Hammerfest i vest til Vardø i øst.

Energi blir det samlende tema i Finnmarks nye gasshovedstad Hammerfest. Statoil bygger Europas første anlegg for nedkjøling av gass til flytende LNG på Melkøya utenfor Hammerfest.

Gasseventyr

Melkøya er også en av de første programpostene for kronprinsparet mandag. Som nyslåtte æresmedlemmer i Hammerfests berømte isbjørnklubb vil kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Melkøya orienteres om Statoils planer for Snøhvit og Hammerfest kommunes ambisjoner som energiby.

I nabokommunen Kvalsund vil også moderne energiforsyning stå sentralt, når kronprinsparet besøker verdens første tidevannskraftverk. I Måsøy samme kveld er det Arctic Winds nye vindmøllepark som skal besøkes.

Oppmuntring

Kongeskipet er kronprinsparets base under Finnmark-turen som er årets fylkesreise for Haakon og Mette-Marit.

– Både kronprinsen og prinsesse Märtha Louise har flere ganger besøkt kommuner i indre Finnmark de siste årene. I sin ferd langs kysten vil kronprinsparet nå besøke kommuner som ikke har hatt besøk av kongefamilien på lang tid. Noen steder sliter folk hardt med fraflytting og tunge tider for fiskeindustrien. Vi håper at kronprinsparets besøk vil være en liten oppmuntring, sier Trond Aarseth hos Fylkesmannen i Finnmark til NTB.

Lebesby og Gamvik kommuner på Nordkynhalvøya har vært gjennom tøffe tider. I Mehamn er det ingen fiskebruk igjen.

Onsdag er det Vardø kommune som står for tur på en dag preget av Øst-Finnmarks historie. Etter et besøk på Vardøhus festing på formiddagen, står partisanmuseet i Kiberg for tur.

Kongens unnskyldning

Det var her kong Harald i 1992 framførte det offisielle Norges unnskyldning til partisanene som under krigen reiste over til Fiskerhalvøya for å drive motstandskamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Forfatteren Kjell Fjørtoft satte på 80-tallet skarpt søkelys på den uretten partisanene ble utsatt for med overvåking og mistenkeliggjøring i flere tiår etter krigen.

Kronprinsparets Finnmarksbesøk avsluttes tirsdag i Vardø og Vadsø.