For selv å dokumentere dåpen av fangene tok Magne kamera og lot pastor Viktor Labadenkov foreta dåpen. Dessuten går det dobbelt så sent når jeg døper, sier Magne. Jeg må jo ha tolk. Alt må sies to ganger. Fangene var for utålmodige.

De ville egentlig vært døpt for lenge siden, i vinter. Men det lot seg ikke gjøre, for kuldegradene så langt øst i Ukrania ville frosset dåpstønna til bunns på et øyeblikk.

Så denne søndagen i juni ble det endelig rigget til dåp i luftegården i fengsel nr. 97 i bydelen Makevka i Donetsk.

22 ukrainere, mellom 26 og 70 år, med så lange dommer at fengslene for lengst var blitt deres hjem, sto fram for kristiansanderen Magne Gulbrandsen og ville gå resten av dommen og livet sammen med Jesus.

Besatt

Med dommer for drap, narkotikaforbrytelser og grove ran kom de fram, en etter en lot de seg døpe i vanntønna i fengselets luftegård.

Nå var de så besatt på dåpen at selv tykk is ikke villet stoppe dem. De bærer på gråtunge og tomme dager i fengslet. Dette gir et lys i den tunge tilværelsen.

En dag i desember 2002 kom kristiansanderen Magne Gulbrandsen dit for første gang. Han hadde med tolk og snakket om Jesus. Men det var først da Magne kastet jakka og blottet alle sine tatoveringer at de drapsdømte tenkte: Han er en av oss. Han vet hva han snakker om.

Misbruker

Og det gjør Magne. For det stopper ikke med tatoveringene hans. Magne har narko— og voldsdommer for både bruk og salg av narkotika i Norge. Først trukket opp av rennesteinen i september 1989 i Oslo, så hjulpet av Shalam, så på full fart utpå igjen, så hjulpet av gode venner på Maritastiftelsen i Danmark. Der møtte Magne frelseren Jesus. Uten Jesus hadde ikke Magne stått i fengsel nr.97 i Donetsk denne søndagen ved døpetønna.

Bildene er fra Donetsk, en by med kriminalitet «til skorsteinen» og 70.000 fanger i 20 fengsler.

Selv fengslet

Magne Gulbrandsen fra Kristiansand besøker alle de 20 fengslene i regionen.

— Her som i alle fengsler i Donetsk møter vi mistrohet og tomme blikk i begynnelsen. Men så rekker jeg fram med noe. De forstår at jeg kunne ha sittet inne, og de forstår at når Jesus har hjulpet meg, så kan han hjelpe de også, forteller Magne.

— Slike dåpsseremonier er så sterke for meg, sier Magne. De forteller meg at mitt arbeide nytter.

Magne kom til menigheten «Livets ord» i Donetsk i 2000. De hadde få midler og kunne ikke hjelpe mange. Men Magnes arbeid fikk fart gjennom sine venner i Norge, og pengene begynte å gi menigheten muligheter til å hjelpe.

Venner gir

I dag står et rehabiliteringssenter, barne- og adopsjonssenter, bondegård og makaronifabrikk klar. Alt dette takket være Magnes gode venner i Norge, som har fulgt med og sett hva han har klart å få til.

Fengselsarbeidet spirer og gror, det også. Alle Donetsk 20 fengsler har kristne menigheter dannet av Magne Gulbrandsen. Fengselsbestyrelsen tildeler rom og saler som pusses opp med gaver fra Norge. Magne trenger alt i dette arbeidet. For tiden står en container klar i Kristiansand havn. Magne fikk en lastebil av Solberg transport sist gang han var i Kristiansand. Nå fylles den opp med gaver. Er det noen som har industrisymaskiner? Magne trenger noen.

Guds ambassadør

— Jeg er bare en ambassadør for Vår Herre, smiler Magne. Han er hjemme i Kristiansand for tiden. Hjelpesendingene må administreres, og de fleste gavene får han når han er i Norge og forteller om fremdriften og forkynnelsen i Ukrania.

På toppen av alle gleder Gud gir Magne, er at hans ukrainske kone Olga nå er gravid, og de to venter sitt første barn i januar.

Livet går Magnes vei nå. Bare flere og flere kommer ut av cellene i fengslene og gir sitt liv til Jesus, så stiller gjerne Magne opp med dåpstønna. Bare han får av vår overflod her hjemme i Norge, skal han holde på der borte i Ukraina. Når de fengslede en gang kommer ut i frihet, kan de jobbe på bondegården eller makaronifabrikken til Magnes menighet.

Bare se på bildene, på typene, prøv å les ansiktene, tenk hvilken tragedier de har laget og hvordan veien til dåpen har vært. Nå dyppes de ned for et nytt liv med Jesus, takket være Magne.

Du kan kontakte Magne Gulbrandsen på 97605856. arild.jakobsen@fedrelandsvennen.no