OSLO: – Noro-viruset kjenner vi igjen fra år til år, men det er mye av det over hele landet for tiden. Det er også vanskelig å si om vi har nådd virustoppen, siden vi ikke har noen overvåking av dette viruset fra myndighetenes side, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Mageinfluensaen står på noen dager, litt forskjellig fra person til person, men ihvertfall ikke lenger enn en uke, sier eksperten.

Noro-viruset er svært smittsomt og smitter både gjennom luftdråper, håndsmitte eller ved at man kommer i kontakt med smittede pasienters oppkast.

Ikke influensa

Det er bare registrert spredte tilfeller av influensa, og ingen epidemi er foreløpig i sikte.

– Normalt opptrer influensaen rundt juletider, men det vil den ikke gjøre i år. Det kan vi jo glede oss over, sier Blystad.

Men det er heller ikke unormalt at influensaen lar vente på seg til helt ut i februar måned.

Tre virus

I år ventes det tre ulike virusstammer: Fujian, ny Caledonia og Shanghai. Alle tre er inkorporert i årets influensavaksine. Men hvilken av de tre virusstammene som blir den dominerende når utbruddet kommer, kan ekspertene ikke si noe om i dag.

Heller ikke i våre naboland eller i Europa ellers har influensaen slått til foreløpig. Normalt kommer viruset først til kontinentet, før det når oss.

Siden viruset lar vente på seg i år, er det derfor fortsatt tid til å vaksinere seg mot influensa.For at den kommer, sies å være like sikkert som banken. (©NTB)