Av EIRIK VIGSNES

ARENDAL: 38-åringens forsvarer, Sigurd Klomsæt har engasjert privatetterforsker og gjennomførte forrige uke en rekonstruksjon i verkstedlokalene hvor Anwar Zia så brutalt ble mishandlet lørdag 15. mars i fjor.

38-åringen har dessuten gitt en ny politiforklaring der han forklarer at han selv ble truet på livet av en medtiltalt fra Sandefjord.

38-åringen og den 30 år gamle Sandefjord-mannen er tiltalt for medvirking til legemsbeskadigelse med døden til følge.

— Vi synes etterforskningen har vært slett, og legger fram nye opplysninger om dette i retten, sier Klomsæt.

Kritisk

Advokat Ole Petter Drevland, som forsvarer den 30 år game Sandefjord-tiltalte, sier hans klient stiller seg helt uforstående til at han skal ha truet arendalitten.

I følge tiltalen var den 30-åringen som beordret mishandlingen av Zia Anwar.

Ifølge den tiltalte verkstedeieren skal 30-åringen fra Sandefjord ha truet ham til å være med på mishandlingen. Blant annet skal 30-åringen ha oppholdt seg på skjult adresse i Arendal tre dager før mishandlingen og drapet fant sted på Stoa.

— Min klient bestrider dette på det sterkeste og jeg har nå stevnet sju vitner som kan tilbakevise dette, sier Drevland.

Dermed blir det en dragkamp om troverdighet som vil utspille seg mellom sentrale aktører i drapssaken i Arendal i dagene som kommer.

Trusler

Politiet har iverksatt en streng sikkerhet rundt rettsforhandlingene i Nedenes tingsrett i Arendal. Åtte tiltalte i saken blir beskyttet av godt utstyrte politistyrker både under transport til og fra rettssalen, og under selve rettsforhandlingene.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer har det gått sterke rykter i det kriminelle miljø om at drapet skal hevnes.

Flere advokater har uttrykt bekymring for at grupperinger i avdødes miljø i Oslo kan forsøke å hevne seg på noen av de tiltalte, og bedt om streng sikkerhet.

— Det er flere av oss som er bekymret for sikkerheten. Men vi setter vår lit til at politiet har tatt sine forholdsregler, sier advokat Drevland.

Han sier at forsvarerne flere ganger har tatt dette opp med politiet, uten at de har fått noen klar tilbakemelding.

— Vi tar det for gitt at politiet ivaretar sikkerheten til alle aktørene i retten, sier Drevland.

80-100 vitner

Det er en maratonsak som starter i Arendal i dag. Det sitter åtte personer på tiltalebenken. Tre menn fra Sandefjord er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Tre andre, deriblant en arendalitt er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge, men to andre arendalitter er tiltalt for å ha ødelagt bevis og medvirkning til likskjending.

Partene har stevnet mellom 80 og 100 vitner, og det er satt av 10 uker til rettsforhandlingene.

Det er statsadvokat Anne Gro Kleven i Agder som leder aktoratet av saken.