– Han mener selv at han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, men forstår at han er gjerningsmannen, sier Sveinung Søndervik Johnsen til NRK Sørlandet.

Johnsen er advokat til 19-åringen som i april drepte sin 18 år gamle kamerat i Mandal.

Tatt etter 21 minutter

Onsdag 22. april gikk drapsalarmen i Mandal. En 18-åring var funnet drept i en bolig på Ime.21 minutter etter at alarmen gikk, ble gjerningspersonen pågrepet.

Han er siktet for forsettelig drap og ran. Før pågripelsen truet han til seg ei flaske vann på ei veikro. Mannen truet også til seg en bil og stakk av i den, før politiet fikk stoppet ham.

— Ville kjempe mot IS

19-åringen skal ha ønsket å slutte seg til Peshmerga-styrken i Irak. Dette er en styrke som kjemper for kurderne mot IS. I flere kommentarer på Facebook, ga 19-åringen uttrykk for støtte til Peshmergaen.

Blant annet en bekymringsmelding fra familie, medførte at det ble opprettet en såkalt kjernegruppe, som fulgte opp mannen, som på et tidspunkt hadde bestilt flybillett for å reise til krigssonen.

Ifølge politiet var barnevernet, NAV, skole, kommune og politi involvert i oppfølgingen. 13. april hadde kjernegruppa sitt første møte med 19-åringen. Det ble også avtalt å møtes igjen 11. mai.

Utreder helsen hans

22. april, ni dager etter det første kjernegruppemøtet, stakk 19-åringen i hjel kameraten sin i boligen på Ime.

Sakkyndige utreder den psykiske helsen hans.

– Jeg mener at det er naturlig å undersøke mannens psykiske helse, i tiden før det forferdelige som skjedde i april, sier Sveinung Søndervik Johnsen til NRK Sørlandet.