— Det er ikke slik at vi mener vi ikke har noe skyld i dette selv. Det vi reagerer på er måten sakene har blitt etterforsket på, og mangelen på støtte fra arbeidsgiver til for eksempel juridisk bistand i sakenes første fase, sier de to nordmennene.

Kristiansanderen er siktet for:

Å ha tatt seg ulovlig inn på en byggeplass.

Å ha stjålet en Bobcat (minigravemaskin) til en verdi av 65 000 Singapore-dollar og kjørt avsted med denne.

Å ha kjørt inn i et busstopp, en veisperring og to taxier.

Å ha dyttet en person.

Av disse punktene har påtalemyndigheten valgt å gå videre med tyveriet av minigraveren og uansvarlig kjøring.

Kristiansanderen bestrider ikke at dette kan ha skjedd, men han påstår at han ikke husker noen ting fra klokken 02.00 til 06.00 søndag morgen 15. Juni.

— Jeg kom til meg selv av at jeg ble banket opp mens taxisjåførene som stod i nærheten prøvde å gripe inn. Det var politiet selv som oppfattet situasjonen på et overvåkningskamera og kom til stedet og fikk reddet meg, sier kristiansanderen.

Han hadde spist og drukket tidligere på kvelden, men ikke i mengder som skulle tilsi at han fikk blackout. Han mener selv at han ble dopet. Ved to anledninger, like etter fengslingen, skal han ha bedt om at det ble tatt utvidet blodprøve uten at dette skjedde.

— Det ville avklart om det fantes spor etter for eksempel Rohypnol i blodet mitt. Jeg var også ganske forslått da jeg ble funnet. Jeg anmeldte overfallet, men denne delen av etterforskningen ble ikke prioritert. Etterforskeren sa saken min ville kunne gå fortere gjennom systemet dersom jeg droppet anmeldelsen. Det sa jeg meg villig til, sier kristiansandsmannen.

Av disse forseelsene er det tyveriet som er det verste lovbruddet, sier advokat S.S. Dhillon.

Han representerer begge nordmennene i retten i Singapore.

Østlendingen er siktet for:

Å ha tatt seg ulovlig inn på en annen manns rom på hotellet hvor han bodde.

Forstyrring av offentlig ro.

Å ha forulempet to personer.

Å ha utøvd vold mot offentlig tjenestemann med vitende og vilje.

Påtalemyndigheten har bedt retten å se på punktene som omhandler vold mot offentlig tjenestemann og forstyrring av offentlig ro.

— Jeg hadde vært ute sammen med flere kolleger og vi bestemte oss for å dra hjem ved 03-tiden. Det var ikke plass i heisen som reisefølget mitt benyttet, så jeg ble stående alene i en annen heis. Jeg husker ingenting fra da heisdøren gikk igjen, sier østlendingen.

Åtte timer senere våknet han med en svær flenge i bakhodet og lenker rundt hender og føtter - i en glattcelle.

— Folk som stod rundt har forklart at jeg skal ha havnet i munnhuggeri med en eller flere i heisen. Da heisen stoppet så det ut som om jeg ramlet ut av heisen og enten fikk et slag eller ble dyttet i en vegg, sier østlendingen.

Han er skuffet over at overfallet ikke er etterforsket og blitt en del av sakskomplekset. Han mener også at han har pådratt seg en hjernerystelse i forbindelse med tumultene i heisen.

Østlendingen nekter ikke for at han kan ha utøvd vold mot en offentlig tjenestemann, men bestrider at det har skjedd med vitende og vilje.

— Forulempingen av den offentlige tjenestemannen skal ha funnet sted da jeg dyttet til den åpne bildøren på politibilen og kom borti en mann som tilhørte politiets reservestyrke, sier østlendingen.

Begge sakene skal opp til ny vurdering i retten i midten av september.