Avgjørelsen har skapt stor fortvilelse blant deltakerne, som består av voksne med psykiske lidelser, noen også med rusproblemer.

Har betydd mye

— Etter at jeg begynte på God start, har jeg ikke vært innlagt på tre år. Før det var jeg innlagt i to år. Hvis de skal legge ned dette, så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, sier Anna Hennestad.

Hun forteller om et tøft liv.

— Jeg har egentlig alltid hatt psykiske lidelser, fra jeg var liten. Så godt som jeg har det nå, har jeg ikke hatt det på mange år, sier Hennestad.

BEDRE: Sonja Fredriksen (t.v) og Anne Cecilie Jørgensen er deltakerne i God start. De har bestemt seg for å kjempe for arbeidsplassen sin. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Arbeidskollegene forteller det samme. God start har gitt dem et liv med mindre medikamenter og færre innleggelser.

Trekker støtten

Men Nav-ledelsen står fast på avgjørelsen om å legge ned:

— Det er veldig få som har har vært i dette tiltaket som har klart å gå tilbake til lønnet arbeid. Vi må vurdere vår bruk av midlene, i og med at vi har som målsetting å få flere i arbeid, sier leder for Nav Kristiansand, Elisabeth Engemyr.

Første juli vil Nav trekke tilbake sin støtte til tiltaket. Nav betaler 1,2 millioner kroner i året til God start. Det dekker lønn til to koordinatorer.

— Hva med de som kommer etter oss, som faller mellom to stoler, som vi gjør? Jeg skjønner ikke hva de tenker med. Hva skal vi da gjøre? Jeg har nesten ikke hatt innleggelser etter at jeg begynte her. Og før var jeg svingdørspasient, sier Lisbeth Jonassen Støle.

Uforståelig

God start har vært et arbeidsforberedende tiltak. Deltakerne rydder i Sørlandsparken og på idrettsbaner i Kristiansand. Noen jobber også med å losse varer til lageret på Stormberg.

Støttespillerne synes Navs avgjørelse er helt uforståelig, og veldig trist.

— Her gjør de faktisk et fysisk stykke arbeid, og det blir gjort en innsats det er behov for i det virkelige liv. Og vi ser vi får valuta for pengene. Nav må begynne å gjøre mer av det som virker, og mindre av det som ikke virker. Å legge ned dette er mot bedre vitende, etter min mening, sier Erik Rostoft, leder av Sørlandsparken næringsforening.

I Sørlandsparken har deltakerne i God start blitt veldig godt mottatt.

— Vi er genuint lei oss for at et tiltak for såpass lite penger kan havne i en diskusjon. Dette er ikke et vanlig protesttog. Dette er faktisk bekreftelsen på at vi begynner å miste gangsynet om vi legger ned slike tilbud, sier Rostoft.

Også nestleder i Helse- og sosialstyret i Kristiansand, Høyres Wenche Tronstad, og Lise Kristiansen fra Mental Helse, mener God start må fortsette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SLUTT: De er redde for hvordan hverdagen uten meningsfylt arbeid vil bli når God start legges ned. Deltakere fra venstre: Bård Breistein, Einar Johansen, Lisbeth Jonassen Støle, Anne-Britt Nomeland, Anna Hennestad, Sonja Fredriksen, Robert Fredriksen og Anne Cecilie Jørgensen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Ikke levert

Elisabeth Engemyr i Nav sier hun ikke synes avgjørelsen er lett. Men gjentar at prosjektet var ment å hjelpe folk ut i arbeid innen tre år. Hun mener God start ikke har levert etter avtalen.

— Vi hadde ønsket at 40–50 prosent av dem som er på våre tiltak, kommer i en eller annen form for aktivitet. Her er prosenten veldig liten. Et fåtall har gått videre til lønnet arbeid, sier Elisabeth Engemyr.

— Jeg må skynde meg å si at jeg skjønner at dette betyr mye for dem som jobber her. Vi slår ikke hånden av noen, og vi skal bistå med å finne andre tiltak til deltakerne. Vi har en rekke alternative tiltak, sier Nav-lederen.