KRISTIANSAND: Mannen nektet opprinnelig å vedta et forelegg. Derfor ble saken brakt inn for retten. I tillegg til forelegget må 40-åringen betale 1500 kroner i saksomkostninger.

Saken startet da betjeningen på en dagligvarebutikk i Kristiansand 20. april i fjor varslet politiet om at en person hadde vært innom og bestilt et grisehode. Betjeningen hadde reagert på at mannen hadde fortalt at han skulle fylle grisehodet med sprengstoff og dynamitt, og deretter legge det foran en moskè i Kristiansand. Politiet ba betjeningen ta kontakt dersom mannen kom tilbake for å hente grisehodet.

Til hunden

Da grisehodebestilleren kom tilbake, ble politiet varslet og møtte frem. Da beklaget mannen sine uttalelser overfor politiet. Forklaringen på innkjøpet var at han skulle koke det, og gi hodet til hunden sin, fordi han hadde hørt at hunder likte kokte grisehodet svært godt. Dessverre likte ikke hunden grisematen, og hodet ble derfor liggende hjemme hos 40-åringen.

Politiet startet etterforskning av saken, etter at det ble funnet et rødmalt grisehode utenfor døra til moskeen i Fetningsgata. Grisehodekjøperen ble innkalt til avhør. Da fortalte han at han hadde hatt besøk fire russ, og at de hadde byttet grisehodet mot en sekspakning med øl. Under besøket av russen hadde han inspirert, men ikke oppfordret, russen til å plassere hodet foran inngangen til moskeen.

"Love it or leave it"

40-åringen har forklart at han var mektig irritert på muslimene, fordi det helt tilbake i 2003 ble fjernet en tegning av en gris som han på barneavdelingen på Sørlandet sykehus.

På en lapp som fulgte grisehodet utenfor moskeen stod det: ”Hei muslim, gi tilbake grisen dere tok fra oss (barneavd.) på sykehuset. Slutt å hån norsk mat og kultur. This is Norway love it or leave it. Russ 2012. Fuck Jihad”.

Den tiltalte 40-åringen mente det var russen som var på besøk hos ham som hadde oppfordret ham til å skrive beskjeden som skal ha fulgt grisehodet. Det stiller retten seg tvilende til, fordi de besøkende fra russen neppe hadde historikk tilbake til 2003, da de var ni til ti år gamle, i forhold til tegningen av grisen som ble fjernet fra sykehuset.

Politiet fant også flere lapper med noenlunde samme tekst som fulgte grisehodet hjemme hos tiltalte.

Lite troverdig

I løpet av etterforskningen av saken ble det klarlagt at ingen andre forretninger enn den ene i Kristiansand hadde solgt grisehoder til noen i en periode på et halvt år før det rødmalte grisehodet dukket opp utenfor moskeen i Festningsgata.

Kristiansand tingrett har ikke funnet den tiltaltes forklaring troverdig, og er overbevist om at det er domfelte som plasserte grisehodet foran inngangsdøra til moskeen og dermed opptrådte skremmende og plagsomt og ”krenket en annens fred”, som det heter i straffelovens bestemmelse.