KRISTIANSAND: Det mener kommunen, som på ny pålegger torvhandlerne å pakke sakene og rulle av gårde så snart arbeidsdagen er omme.

— Et dumt argument. Hun er den eneste som har en liten, lett vogn, parerer blomsterhandler Tormod Olsen overfor Fædrelandsvennen.

Striden om plassering og flytting av salgsvogner har pågått i flere år på Nedre Torv. Fra kommunens side ønsker man å rydde plassen for andre publikumsaktiviteter, blant annet Sommer på Torvet.

Nytt vedtak torsdag

Sist sommer kom varaordføreren torvhandlerne til unnsetning, da de ble enige om en midlertidig løsning der vognene kunne parkeres på Øvre Torv om natten.

Dette var i strid med byutviklingsstyrets vedtak fra i fjor vår, da vognene skulle flyttes til Odderøya. Torsdag gjentok utvalget vedtaket, som faller spesielt et par av torvhandlerne tungt for brystet.

— Vi føler oss som femte hjul på vogna, at vi blir nedprioritert, sier Tormod Olsen, som hevder andre aktiviteter og stands på Nedre Torv ikke underlegges like strenge krav.

Olsen påpeker at han har en blytung vogn. Flytting fram og tilbake til Odderøya vil koste både tid og penger. De ønsker å flytte vognene ved spesielle anledninger, ikke hver dag.

— Kan konsekvensen bli at dere pakker sakene for godt?

— Hvis kostnaden og arbeidet med å flytte blir for stor, så kan det skje. Men sånn vi ser det nå, er det ingen umiddelbar fare, svarer Olsen, og bedyrer at samarbeidet med kommunen for øvrig er såre vel.

- Viktig innslag i bybildet

Administrasjonen argumenterer med at leiesummen er lav, 1000 kroner måneden per torvplass. De viser til at blomsterhandleren fikk en umiddelbar oppblomstring i salget første måned etter flytting nærmere Markens i fjor, en økning på 50–70 prosent. Men den effekten skal ikke ha vært varig.

— Det er ikke gull alt som glimrer i gågata. Vi har på langt nær fått den økningen vi trodde på, sier Olsen.

Vedtaket innebærer at plasseringen nærmest Markensgate opprettholdes. I perioden fra 1. april til 1. november må vognene flyttes, om vinteren kan de bli stående. Den nye ordningen trer i kraft fra 2014. Også i år kan de bruke Øvre Torv, mens byggearbeidet pågår i rådhuskvartalet.

— Torvhandlerne er et viktig innslag i bybildet. Derfor har de fått en bedre plassering. I sommerhalvåret er det mye annen aktivitet der på kveldstid. Da må de vekk, påpekte leder Grete Kvelland Skaara (KrF) i byutviklingsstyret torsdag. Hun fikk enstemmig støtte, med tilføyelse om at vognene ikke nødvendigvis må helt ut til Odderøya hvis det finnes gode alternativer.

For 2013 har kommunen skrevet avtale med fem torvhandlere, deriblant Creperiet – det eneste kvinnelige innslaget.

«At Anne le Droguen, som eneste kvinnelige torvhandler, flytter sin vogn etter endt salgsdag, viser at det bør være mulig for samtlige torvhandlere å flytte sine vogner.» skriver saksbehandler Tore Løvland, kommunens arrangementskoordinator, i saksfremstillingen.