07.07 PERSPEKTIV.PDF Foto: Amtedal og Hansen arkitektkontor
05.1 FASADER.PDF Foto: Amtedal og Hansen arkitektkontor
07.06 PERSPEKTIV.PDF Foto: Amtedal og Hansen arkitektkontor
07.10 PERSPEKTIV.PDF Foto: Amtedal og Hansen arkitektkontor
I mars 2016 skal nye Fagerholt skole stå ferdig. Skolen vil ha plass til 500 elever og blir dermed den største i Kristiansand. Rektor Arild Sæbø gleder seg til å få nye lokaler, selv om han gjerne ville hatt større gymsal. Foto: Tore André Baardsen
Økningen i elevtallet har ført til at noen må ha undervisning i en midlertidig brakke. Under den halvannet år lange byggeprosessen vil all undervisningen skje i slike brakker. Rekor Arild Sæbø mener standarden er såpass god at det trolig ikke blir noe problem. Foto: Tore André Baardsen
Etter storutbyggingen på Justneshalvøya har skolekullene på Fagerholt blitt dobbelt så store. Den nye skolen vil bli dobbelt så stor som i dag. Foto: Amtedal og Hansen arkitektkontor

— Planene ser veldig bra ut. Lokalene vi har i dag er forferdelig, så det skal bli fantastisk å få en helt ny skole, sier rektor Arild Sæbø til Fædrelandsvennen.

Onsdag kveld ble ferske tegninger av det planlagte skolebygget presentert under et foreldremøte på Fagerholt. Leder av foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), Christian Egeland, er godt fornøyd med presentasjonen.

— Jeg synes det var bra. Men det er synd at de ikke bygger en skikkelig gymsal når de først skal bruke så mye penger, sier Egeland.

Både foreldre og skoleledelse hadde helst sett at gymsalen hadde blitt dobbelt så stor, men har ikke fått gehør hos politikerne.

— Vi har fått beskjed om at Kristiansand har veldig mange idrettshaller. Jeg regner med at politikerne vet hva de gjør, men det hadde jo vært fint med en skikkelig flerbrukshall, sier rektor Sæbø.

River skolen i januar

16. mai legges byggeprosjektet ut på anbud. Ifølge den foreløpige kunngjøringen starter byggearbeidene 12. september. I januar neste år starter rivingen av dagens bygninger. Det nye undervisningsbygget vil ha et bruksareal på 4650 m2. Den nye gymsalen er på 350 m2. — Det skal bygges som et passivhus, med tykke vegger, godt isolerte vinduer og lave driftsutgifter. Det er et nokså stort prosjekt i areal og penger, men jeg ligger ikke søvnløs om nettene, sier prosjektleder Morten Stensrud i Kristiansand Eiendom.

Byggingen av Fagerholt skole og rehabiliteringen av Justvik skole har tidligere blitt anslått å koste 178 millioner kroner til sammen. Stensrud ønsker ikke å uttale seg om hva byggingen av Fagerholt vil koste før prosjektet er lagt ut på anbud.

I drift i 2016

Skolen vil være i drift fra byggestart til ferdigstillelsen 9. mars 2016. Når rivingen starter i januar vil elevene få undervisning i midlertidige brakker.

— På grunn av økningen i antall elever har vi undervisning i en brakke allerede. Det fungerer veldig bra, men det kan jo bli en utfordring med undervisning som skjer i spesialiserte rom, som musikk og kunst og håndverk, sier Sæbø.

— Brakka er helt topp, så det er ikke noe problem. De sier det er det fineste klasserommet på hele skolen, sier FAU-leder Egeland.

Hvordan undervisningen skal foregå i byggeperioden er fremdeles noe uklart. Ifølge prosjektleder Stensrud vil den eksisterende brakka trolig få en ny etasje.

— Det må nok også settes opp en til. Også den med to etasjer, sier Stensrud.

Økende elevtall

Ifølge seniorrådgiver Svein Tore Kvernes i Kristiansand kommune vil brakkene tilfredsstille myndighetenes krav.

— Enkelte kvaliteter som spesialrom og gymsal vil de ikke ha. Her skal vi se på mulighet for samarbeid med naboskoler om for eksempel gym og mat og helse for de eldre barna. skriver Kvernes i en e-post.

Skolen har i dag 317 elever. Til neste år trolig rundt 350. Når skolen står ferdig vil den ha plass til 500 elever.

— I skolens øverste trinn er det rundt 30 elever, mens det er over 60 på første og andre trinn. Så vi vokser hvert år, sier Sæbø.

Randesund og Tveit først

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er godt kjent med ønskene om større gymsal, men sier at politikerne er nødt til å følge den vedtatte byggeplanen.

— Jeg har stor forståelse for at de ønsker en større gymsal, men vi må først bygge flerbruskhall på Hellemyr, i Tveit og Randesund. De andre bydelene ville ha reagert dersom vi bygget en hall på Fagerholt før de fikk sine. Vi har et lånetak på 5,3 milliarder og må følge de nøye planlagte prioriteringene, sier Kristiansen.

Han viser til at Kristiansand har Norges største tetthet av flerbrukshaller.

— Vi har 18 flerbrukshaller. Det er ingen andre i nærheten av, sier Kristiansen.