En personbil krasjet med en stolpe på Torridalsveien, Kristiansand, 29.mai. Foto: Torbjørn Witzøe
En 29 år gammel mann fra Seljord omkom i en frontkollisjon med en tankbil på E134 i Seljord søndag 29.juli. Foto: Arne Magnushommen
PAPIR Tabell 4sp.ai

Det er registrert 13 flere trafikkulykker i år enn det var i fjor i Agder-fylkene. I juni måned er det åtte flere tilfeller i år. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå(SSB).

På landsbasis var det i alt 599 trafikkulykker i juni. Det er 71 flere ulykker sammenlignet med i fjor. 41 av årets ulykker skjedde i juni måned.

Les også:

— Folk kjører for fort

En 29 år gammel mann fra Seljord omkom i en frontkollisjon med en tankbil på E134 i Seljord søndag 29.juli. Foto: Arne Magnushommen

— På sommerstid er det alltid en økning i alvorlige trafikkulykker. Politidistriktene merker helt klart dette, sier Sigbjørn Rygg, politiførstebetjent i UP.Han mener at økt trafikk og høyere fart er en årsak til ulykkene.

— Folk har ferie, og det er gode føreforhold noe som gir mer trafikk. Bilistene kjører generelt fortere. Vi beslaglegger mange flere førerkort i sommermånedene enn ellers i året, noe som bekrefter at folk kjører for fort. Alle undersøkelser viser at det er fart og rus som i hovedsak medfører alvorlige ulykker, sier Rygg.

Møteulykker og utforkjøring

Ifølge Trygg Trafikk er det møteulykker og utforkjøring som dominerer trafikkulykkene på sommerstid.

— Dette er også tilfellet på Sørlandet. Grunnet alle fasilitetene som Agder-fylkene tilbyr, fører det til at det er ett av de mest trafikkerte områdene om sommeren. Det pussige er at de fleste ulykkene skjer på en høylys dag, og når veien er god og tørr, sier Ivar Ringen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Les også:

Verst i helgene

Ifølge han er det fra fredag til søndag at det skjer flest ulykker på veiene.

— Erfaringsmessig stiger hastighetsnivået om sommeren. Mange er på ferie og kjører steder hvor de vanligvis ikke ellers gjør. All erfaring viser at vi skal rekke så mye som mulig når vi har ferie. Det er definitivt utslagsgivende på ulykkene. Vi kjører for langt om gangen, og når det blir godvær, tar vi ikke til oss nok væske. Da synker konsentrasjonen.

- Fikler med ipad

Trygg Trafikk får for tiden hyppige henvendelser fra folk som er bekymret for trafikken på veiene.

— Mange er tidvis engstelige fordi det er krevende å kjøre i sommertrafikken, sier Ringen.

Han mener at uoppmerksomhet er en årsak til at det går galt.

— Alt for mange driver på med helt andre ting, enn det de skal når de kjøre bil. De spiser, snakker i mobiltelefon og fikler med ipad. Fravær av oppmerksomhet skaper mange ulykker, sier distriktslederen.

- Enkeltpersoner må ta ansvar

— Hvilke tiltak må til for å senke ulykkestallene?

— Politiet, Statens Vegvesen og Trygg Trafikk utfører et fantastisk flott trafikksikkerhetsarbeid. Uansett hvilke tiltak som iverksettes er vi helt avhengig av hjelp fra publikum. Enkeltpersoner i trafikken må ansvar for egen adferd. Vi er helt avhengig av å løfte folk i flokk, sier Ringen, som bekrefter at Trygg Trafikk tilstreber en nullvisjon på ulykker.