— Ja, det er fullt trykk om dagen, smiler bryggerieier Benjamin Le Maitre ved Lindesnes Brygghus.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Mikrobryggeriet skummer i lykkerus. Salgstallene har nemlig skutt full fart etter en gjærende oppstart i 2012. Sammen med medeier Jens Benneche, har ølbryggeren måttet utvide produksjonen i takt med den eksploderende etterspørselen.

Fra 20.000 til 250.000 flasker

I 2012 startet Le Maitre ølproduksjonen i heller beskjeden skala med 20.000 flasker øl i året. Året etter begynte det å øke, og for å holde unna etterspørselen måtte Lindesnes Brygghus bygge flunkende nytt og langt større bryggeri i Spangereid.

Benjamin Le Maitre står selv for monteringen av de nye og langt større tankene på Lindesnes Brygghus. Foto: Roar Greipsland

— I år har vi budsjettert med et salg på 120.000 flasker, men nå øker vi til 250.000 flasker per år, sier Le Maitre fornøyd. Fra før er det installert seks bryggetanker på 700 liter i lokalene. I denne uka installeres det tre nye tanker på 1400 liter, slik at volumet kan mer enn dobles sammenliknet med dagens produksjon, forklarer Le Maitre.

God vind for mikrobryggeriene

Årsaken til at brygget etterspørres mer og mer er todelt, mener han. Lindesnes Brygghus har fått på plass en god grossistavtale, samtidig som ølet fra landets mange mikrobryggerier kommer stadig mer og mer i vinden.

— Tidligere var det stort sett vin som ble foretrukket til mat, men nå etterspørres godt øl mer og mer, sier Le Maitre. I Mandal etablerte mikrobryggeriet NUA Brygghus AS seg nylig, med tilhold i Kulturfabrikken. Per juni 2014 er det 59 registrerte mikrobryggerier i Norge.

200 steder

Mikrobryggeriet på Spangereid leverer nå øl til ca. 200 utsalgssteder på strekningen fra Hordaland og opp til Hamar. I Rogaland og deler av Østlandet har bryggeriet foreløpig ikke gjort sitt inntog, men nå skal det endres.

— Vi måtte opp i et større volum for å kunne sikre jevne leveranser til grossistene, og med nye øltanker blir vi såpass store at vi blir en del av ølmarkedet i Norge, fortsetter bryggerieieren. Nå skal han sammen med Benneche jobbe hardt for å få innpass i Vinmonopolets hyller. I dag produserer også bryggeriet sterkøl, men foreløpig har det derfor bare blitt levert til enkelte restauranter.

Litt mer enn hobby

Lindesnes Brygghus produserer per i dag ti ulike ølsorter, og dagene kan bli lange all den tid begge eierne må brygge på fritiden.

— Kona sier dette er en hobby som har kommet helt ut av kontroll, ler Le Maitre mens en av de nye tankene kjøres inn i bryggerihallen. I slutten av uka skal de være ferdig montert, og om tre-fire uker tappes det på flasker.