Fjerdemann på lista er Terje Næss, leder av Kristiansand Ap.

— Partiet får en strålende ordførerkandidat i Mette. Og så skal jeg bli en strålende gruppeleder når vi vinner valget, sa Trond Blattmann da nominasjonskomiteen i Ap fredag presenterte de fire toppkandidatene som stiller til valg for partiet neste år.

Blattmann har hatt pause fra bypolitikken siden 2009, og var også spilt inn som ordførerkandidat til nominasjonskomiteen.

— Nominasjonskomiteens innstilling er enstemmig, og vi mener vi har fått et veldig godt lag med en fornuftlig bruk av erfaring, kompetanse og fornyelse, sier komitéleder Jan Oddvar Skisland til Fædrelandsvennen.

Når partiet for tredje gang plasserer Gundersen på topp, er det med følgende begrunnelse:

Overraskelsen

— Mette er en veldig dyktig gruppeleder. Hun har i denne perioden holdt gruppa sammen, og sørget for at den er et levende diskusjonsforum der det er meningsfylt å være med, sier Skisland.

— Trond har vært ute en periode og gjort seg noen tøffe erfaringer, og vi er veldig glad for å ha ham med igjen. Terje er en viktig premissleverandør med erfaring og ideologisk styrke. Og så synes vi det er spennende å få med Åse som har lang erfaring fra utdanningssektoren, sier Skisland.

For overraskelsen på listetoppen er førskolelærer Åse Løvdal, som er i ferd med å avslutte sin tredje periode som fylkesleder av Utdanningsforbundet. Hun har ikke tidligere vært med i partipolitikken.

— Jeg har alltid sympatisert med Ap og meldte meg inn etter 22.juli, sier hun.

At det er en senior som gjør sin debut, kommenterer hun slik:— Jeg er langt fra ferdig med livet fordi jeg har passert 60, og all erfaringen jeg har fra politikk i Utdanningsforbundet vil jeg nå bruke i bystyret. Jeg har masse energi, den har jeg tenkt å bruke, og er langt fra utgått på dato, smiler hun.

18 representanter

Det er et offensivt firkløver med klare mål som nå finpusser partiprogrammet som skal være klar før nominasjonsmøtet senere i høst:

— Vi ønsker å øke bystyregruppa fra 14 til 18, og med den økningen vi har hatt i oppslutning, tror vi det er mulig, sier Mette Gundersen.

Hvem de skal samarbeide med holder de helt åpent:

— Vi ønsker å drive sentrum eller sentrum-venstre-politikk, og ser for oss flere mulige samarbeidspartnere.

— Det er litt tidlig å peke på konkrete partier, men vi samarbeider nå godt med Venstre. Miljøpartiet De Grønne er en annen kandidat, og tidligere har vi også samarbeidet godt med Høyre, sier Gundersen - og utelukker ikke at et slikt samarbeid kan bli mulig også i 2015. — Vi har store ambisjoner. Denne byen har vært styrt av andre enn oss siden 1946, og er klar for forandring, sier Blattmann.

— Vi skal ikke være høye og mørke, men vi er høye og røde, legger han til.

Trond Blattmann er leder av den nasjonale støttegruppen etter 22.juli-hendelsene, og sier dette er et verv han vil si fra seg til våren. Gundersen er nestleder i KS, og ser for seg følgende avskjed:

— Når KS har landsting i Kristiansand i 2016, ønsker jeg å ønske velkommen som ordfører og avslutte min karriere som nestleder.

Satser på klima i 2015

— Vi vil vise hvilken alternativ kraft som finnes i byen, sier Mette Gundersen, og peker på tre hovedområder for valgkampen: Å stanse privatisering av offentlige tjenester og starte en kompetansereform for kommunens egne ansatte. Å styrke oppvekstsektoren gjennom forbedring av barnehager, skoler og SFO. Og en tydelig satsing på klima- og miljø:

— En langt mer offensiv klima- og miljøpolitikk vil gjennomsyre hele programmet, slik at folk skal oppfatte oss som et miljøparti, sier Terje Næss.

Og kommunereformen vil de møte med åpent sinn:

— Vi ønsker å føre en helt annen dialog med nabokommunene enn dagens ledelse gjør, for at Kristiansand skal bli den drivkraften vi ønsker den skal være. Vi skal være lyttende og inkluderende, og ta hensyn til hva andre tenker, føler og mener, sier Gundersen.