Kristiansand kommunes kart— og geodataavdeling har bidratt på sin måte til årets TV-aksjon. Der har den russiske ingeniøren Ilya Palkhanov hatt som spesialoppgave å lage såkalte rodekart.

— Kartene viser både antall boenheter, hvilke bygg det bor folk i og hvor mange det bor for eksempel i hver blokk. Dermed blir det lettere å gjennomføre en effektiv innsamling. Det betyr at noen av innsamlingsområdene blir justert fra tidligere år, sier Palkhanov fra Arkhangelsk, som har bodd i Norge i fem år.

Til søndagens tv-aksjon i regi av Kirkens Nødhjelp, regner han med å ha ferdig hovedkart og rodekart over Kvadraturen, Eg, Justvik, Tveit, Hånes, Torridal og Flekkerøy. Så tar han de resterende bydelene i tur og orden, før alle foreligger digitalt til praktisk bruk.

Oversiktskart_Kvadraturen_frnkl.jpg

— Kartene skal etter hvert kunne lastes ned fra kommunens nettside. Inntil videre kan de hentes vederlagsfritt hos oss, sier kartsjef Eva Høksaas.

I første omgang er det altså den årlige tv-aksjonen som drar nytte av nyvinningen. Men kartene skal også være tilgjengelige for andre typer innsamlingsaksjoner.

Trenger 1000

Målet for årets, «Vann forandrer alt», er å skaffe varig tilgang til rent vann til én million mennesker i Sudan, Sør-Sudan, Etiopia, Somalia, Tanzania, Afghanistan, Pakistan og Haiti.

Arrangørene håper 1000 kristiansandere bidrar med bøsser 19. oktober.

— Kvinner og jenter i andre land må gå mellom fem og sju timer hver dag for å hente vann. Nå har vi anledning til å gå et par timer for å hjelpe dem til et bedre liv, for eksempel ved at de får gå på skole i stedet for å gå etter vann. Nå er det vår tur til å gå, sier Ragna Marie Henden. Hun er koordinator for TV-aksjonen i Kristiansand og omegn.

I år arrangeres verdens største dugnad for 40. gang. På disse årene er det samlet inn over sju milliarder kroner til ulike formål.