Kapellets hovedkonstruksjon er av plasstøpt hvit betong, bestående av hvit sement med hvitt tilslag. Veggene bordforskales med smale bord, parallelt med de konkave formene. Arkitekt Sverre Fehn AS Foto: Arkitekt Sverre Fehn AS
Midt på veggene er det åpninger der det settes inn store dører, som kan åpnes og lukkes i forhold til vær og vind. Arkitekt Sverre Fehn AS Foto: Arkitekt Sverre Fehn AS
På Kapelløya i Ny-Hellesund, mellom Olavsundet og havet, ligger stedet der det nye kapellet tenkes reist. Kapellet blir liggende mellom to høye bergknauser, på et lokalt høydedrag som drar seg fra viken mot Olavsundet i nord, til strandkanten i Lydersbukta mot havet i sør. Arkitekt Sverre Fehn AS Foto: Arkitekt Sverre Fehn AS
Kristian Strøm-Fladstad Foto: Reidar Kollstad, Marit Sodefjed Høyland
Solveig Kjelland Larsen Foto: Henrik Ihme
Helge Andresen Foto: Frode Sandal
Torfinn Kleivset Foto: Vegard Damsgaard
Bernt Ludvig Daland Foto: PRIVAT

— Det er på tide denne saken får en behandling. Den har svevd i det uvisse i lang tid, mener Kristian Strøm-Fladstad, enhetsleder for kultur i Søgne kommune.

Planen om å bygge kapell på Kapelløya i Ny-Hellesund er langt fra ny. Initiativet strekker seg helt tilbake til 1999, og ideen skjøt fart da man for noen år senere fikk den verdenskjente arkitekten Sverre Fehn til å tegne prosjektet. For 2,5 år siden bevilget kommunestyret 50.000 kroner til undersøkelser av hva kapellet ville bety for kommunen. Siden den gang har det skjedd lite.

— Politikerne kan ikke i det ene øyeblikket gi midler til kapellprosjektet og så la være å behandle saken politisk. sier Strøm-Fladstad.

- Passer ikke inn

Kulturlederen og Søgne kommune har hyret inn konsulentfirmaet Becker & Bang for å beskrive ringvirkningene av kapellbyggingen i skjærgården. Rapporten skal være like om hjørnet. Strøm-Fladstad mener at verftet til Bølgen & Moi og den nye stien på Kapelløya vil styrke muligheten for bygging av kapell.

Planene i Ny-Hellesund har vært sentrum for mange politiske diskusjoner de siste årene. I Arbeiderpartiet er meningene delte.

— Enkelte i Ap ønsker kapellet sterkt, mens andre er motstandere. Det er flott å markere arkitekt Fehn, men personlig synes jeg ikke kapellet passer inn i skjærgården. Når man skal ut å meditere er ingenting bedre enn å gjøre det i Guds frie natur, mener Solveig Kjelland Larsen, gruppeleder i Ap.

I sitt partiprogram har Høyre poengtert sin motstand mot kapellet.

Delte meninger

— Bygget er alt for stort og dominerende. Vi ønsker ikke at det bygges noe i det flotte friluftsområdet, sier varaordfører Helge Andresen.

Gruppeleder Torfinn Kleivset i KrF roser derimot kapellet opp i skyene.

— Jeg er en ivrig forkjemper og tror dette blir en fantastisk attraksjon som vil trekke folk til Ny-Hellesund. Nå er alt lagt til rette med hotell i nærheten og sti på øya. Det finnes alt for lite kunst i bygda. Kapellet vil løfte området, sier Kleivset.

— Bygging av kapell i havgapet vil være misbruk av skattebetalernes penger, mener Bernt Ludvig Daland i Frp.

Sløsing av penger

— Vi synes ikke det harmonerer med lokalhistorien og det vil være en direkte sløsing av skattebetalernes penger. Skal man bevare historien bør man heller starte med å bygge opp de to hyttene brant ned. Om noen vil ha kapellet på sin private eiendom er det helt greit, men vi ønsker ikke å ha det plassert i Ny-Hellesund, sier Daland.

Da saken sist var oppe i lyset var det ifølge Strøm-Fladstad mange som ønsket å bidra, både med betong, materialer og arbeid.

— Det ble i sin tid lovet at kapellet omtrent i sin helhet skulle kunne finansieres uten kommunal støtte. Vest-Agder Fylkeskommune var også en støttespiller og garantist for prosjektet. Dette er ikke avklart på flere år og må gjennomgås på nytt, sier Strøm-Fladstad.

Vil koste tre millioner

For å realisere drømmen om kapell i Ny-Hellesund dannet initiativtakere sin egen komité for mange år siden. Blir planene godkjent i kommunestyret til høsten vil byggingen ikke koste Søgne kommune en eneste krone.

— Kapellet vil koste tre millioner kroner. Vi er trygge på at finansieringen er i orden. Det skal ikke koste kommunen noe å bygge kapellet. Det står kun på om Søgne kommune nå vil godkjenne planene, sier Jostein Andreassen, komitémedlem og lokalhistoriker fra Søgne. Han vil ikke si hvem som skal betale bygget.

Kapellkomiteen er ifølge Andreassen sammensatt av 6-7 personer.

— Selv om det har tatt lang tid å behandle saken, så har nok ideen trengt tid for å modnes blant innbyggerne i Søgne, mener lokalhistorikeren.